середа, 09 грудня 2009 18:04

"Суд в Україні сприймається як каральна інстанція"

Автор: фото надане Ленуром Карімовим
  Ленур Керімов: ”Кожне порушення прав людини — це або наслідок поганого закону, або його неправильного вживання”
Ленур Керімов: ”Кожне порушення прав людини — це або наслідок поганого закону, або його неправильного вживання”

Європейську конвенцію з прав людини Україна ратифікувала 1997-го. Відтоді в  Європейський суд  звернулися понад 20 тис. українців. За кількістю звернень на душу населення наша держава посідає перше місце серед країн — членів Ради Європи.

Чому стільки звернень від українців?

— Бо сфера захисту громадянських прав не реформується. Державні органи не реагують на проблемні місця в законодавстві, діяльності правоохоронних органів. Кожне порушення прав людини — це або наслідок поганого закону, або його неправильного вживання, — каже 34-річний Ленур Керімов, координатор проектів Гельсінкського фонду з прав людини. — З іншого боку, зростає правова свідомість людей. Раніше ніхто і не чув про Європейський суд, а зараз практично всі хочуть захищати свої права в ньому. В Україні з неупередженістю суддів велика проблема. Та й людям бракує традиції подавати на кривдника до суду. Скажімо, посварився з сусідом за шмат землі. І замість того, щоби йти до суду, чоловік придумує тисячу способів вирішити конфлікт. В Англії джентльмен відразу звернеться до судді, якого утримує своїми податками, і рішення цього незалежного арбітра сприйме без образ, увечері запросить свого опонента в паб випити пиво. У нас цього немає. За часів Радянського Союзу сформувалася ментальність, за якої суд сприймається як чергова каральна інстанція.

Які права людини найбільше порушують?

— Люди зазнають утисків із боку міліції та інших правоохоронних органів. Це тортури, нелюдське поводження, порушення під час затримання, вибивання свідчень під час слідства. Порушуються права на справедливий судовий розгляд: справи затягуються в часі, незаможні не мають безкоштовної юридичної допомоги.

А в інших країнах колишнього Союзу?

— Проблеми схожі, проте Україна — найбільш демократична держава. Люди усвідомлюють свої права і знають, де повинне закінчуватися втручання держави в їхню свободу. У Білорусі люди теж можуть отримувати інформацію з альтернативних джерел, але чомусь цим не користуються. У них велика різниця з українцями насамперед на рівні самоорганізації. Частина суспільства прагне щось зробити, є чимало неурядових організацій, але більшість людей пасивні, бо президент Олександр Лукашенко їх влаштовує.

І замість того, щоби йти до суду, чоловік придумує тисячу способів вирішити конфлікт

У Росії держава протидіє будь-яким починанням. Влада розробила власну концепцію, яка не має нічого спільного з правами людини. Це спроба створити псевдогромадянське суспільство, в якому громадські організації залежать від влади, і тісно з нею співпрацюють. У Росії діє жорсткіша вертикаль влади. Тому й суспільство придушене значно сильніше.

Як українцям створити правову державу?

— Людям треба дієво самоорганізуватися. Приклад із Польщі: одна з найвдаліших реформ за останні 20 років — реформа місцевого самоврядування. Центральні органи віддали владу і гроші місцевим адміністраціям. Люди можуть вибрати такого голову громади, якого знають і хочуть, а органи самоврядування наділені реальними повноваженнями. Навіть у глибинці дороги кращі, ніж загальнодержавні. Школи, дитсадки, клуби укомплектовані спеціалістами і всім необхідним. Почалося здорове змагання між громадами-сусідками: хто покладе кращу дорогу, спорудить кращу школу.

Зараз ви читаєте новину «"Суд в Україні сприймається як каральна інстанція"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути