середа, 01 лютого 2012 11:34

Суд обійдеться Луценкові у півмільйона доларів

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Юрій Луценко перебуває у слідчому ізоляторі 14-й місяць. Екс-міністр подав позов у Федеральний суд округу Колумбія у Сполучених Штатах Америки. Просить визнати його кримінальне переслідування незаконним
Юрій Луценко перебуває у слідчому ізоляторі 14-й місяць. Екс-міністр подав позов у Федеральний суд округу Колумбія у Сполучених Штатах Америки. Просить визнати його кримінальне переслідування незаконним

Під час суду над екс-міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком у вівторок його рідний брат Сергій підходить до столу адвокатів. Кладе їм на стіл коротку записку: "Вручили Кузьміну та Пшонці". Адвокат Ігор Фомін передає її у клітку підсудному.

Юрій Луценко, 47 років, пробігає записку очима. Потім на звороті аркуша інтернет-роздруківки "Украинским чиновникам санкции ни к чему" пише синьою кульковою ручкою: "Підстави мого арешту є явно антиконституційними. Так, ГПУ постановила, а суд погодив, що Луценка треба тримати в СІЗО (вже 14-й місяць), бо він не визнає свою вину (ст. Конституції 63); бо він не бажає давати покази в досудовому слідстві (ст. Конституції 63); бо він дає інтерв'ю ЗМІ. Тому перспективи виграти суд у Страсбургу і Вашингтоні — добрі".

У понеділок стало відомо, що Федеральний суд округу Колумбія у Сполучених Штатах прийняв позовну заяву захисту Юрія Луценка. Екс-міністр просить визнати кримінальне переслідування його незаконним і політично мотивованим. Також звинувачує слідство в порушенні його людських прав. Серед відповідачів — генпрокурор України Віктор Пшонка, його перший заступник Ренат Кузьмін, слідчий відомства Сергій Войченко і представник держобвинувачення Євген Зінченко.

— Допити двох свідків написані одним почерком і підписані одним підписом, — тим часом заявляє у суді Юрій Луценко. — Відповідно до Кримінально-процесуального кодексу, прошу передати до Генеральної прокуратури повідомлення про злочин, скоєний працівниками Служби внутрішньої безпеки Рівненського УМВС, які сфальшували протоколи допиту двох свідків, що містяться у томі 17 матеріалів кримінальної справи, а також слідчого Войченка і наглядового прокурора Зінченка, які долучили такі протоколи до матеріалів справи.

— Американці розберуться, — вигукує дружина екс-урядовця Ірина Луценко. Вона сидить за столом захисників.

— Навіть у Туреччину не виїдеш, бо скрізь Інтерпол, — говорить Луценко до прокурорів.

Федеральний суд округу Колумбія може розглядати порушення основоположних прав людини в будь-якій країні. Справу Луценка веде суддя 68-річна Колін Коллар-Котеллі. Вона у вересні 2009-го ухвалила рішення щодо звільнення з американської тюрми на військовій базі Гуантанамо підданого емірату Кувейт Фада аль-Рабі. Коли почнуть слухати справу Луценка, ще невідомо.

Розгляд може забрати кілька років, вважає керуючий партнер міжнародної юридичної компанії "Астапов Лоєрз" Андрій Астапов, 33 роки.

— Стандарт доведення у подібних справах має бути дуже високий. Ідеться про звинувачення посадовця країни — члена ООН, яка входить до багатьох інших організацій. Треба багато зусиль, щоб довести серйозність порушень, — пояснює. — Потрібні дуже хороші юристи-міжнародники, це вищий пілотаж юриспруденції. Довести наявність таких порушень, як на мене, буде важко. Адже тортур над людьми чи масових убивств в Україні, на щастя, не відбувається.

Ренат Кузьмін не просто чоловік із вулиці — він діє як представник Генпрокуратури суверенної держави. А у Штатах чинна доктрина суверенного імунітету, за якою дії української прокуратури — суто внутрішня справа і не предмет розгляду американською системою правосуддя. Тому те, що справа може бути незаконна чи політично вмотивована, американських суддів не хвилює — адже законність тут визначається українським законодавством.

Американське правосуддя може зреагувати, лише якщо є яскраво виражене порушення прав людини. У США є закон щодо знущань з іноземних громадян в інших державах. Такі справи були стосовно диктатора Філіппін Фердинанда Маркоса, був схожий процес щодо урядовців Чилі.

Якщо суд прийме рішення на користь Луценка, ймовірність його виконання на території України близька до нуля — рішення американських судів тут не обов'язкові. Тим не менше, приємного для відповідача тут буде мало. Бо це рішення виконуватиметься на території США чи держав, які активно співпрацюють з ними. Наприклад, у Британії, Південній Кореї, Ізраїлі. Тому, оскільки вимога має майновий характер, якщо в Кузьміна є майно на території Штатів або цих держав, якісь грошові рахунки — це можуть одразу заарештувати.

Із точки зору захисту Юрія Луценка це цілком логічний крок. Вони відпрацьовують усі з доступних їм шляхів захисту.

Якщо позивач не зможе довести факти знущань — відповідач справедливо вимагатиме відшкодування всіх судових витрат. Юриспруденція в США доволі дорога — у тисяч 500 доларів це виллється.

 

У чому Юрій Луценко звинувачує чиновників Генпрокуратури

Утриманні в переповненому слідчому ізоляторі;

Позбавленні їжі та води;

Ставленні як до ворога №1: постійна охорона із семи співробітників Міністерства внутрішніх справ, прикування наручниками до міліціонера під час допитів;

Утриманні у клітці в залі суду понад 10 год. на день;

Високій температурі в залі суду в перші дні процесу, відсутності вентиляції.

 

Зараз ви читаєте новину «Суд обійдеться Луценкові у півмільйона доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

44

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути