Ексклюзиви
понеділок, 11 грудня 2006 16:10

Субсидії можуть дорого коштувати

Минулого тижня всі тільки й говорили про збільшення квартплати та державні субсидії. Віце-прем"єр Дмитро Табачник  заспокоював спрощенням процедури їх оформлення. Мовляв, відтепер потрібно буде лише два папірці — довідку про доходи та рахунки про оплату за житлово-комунальні послуги. Після цього навіть моя сусідка бабуся Варя усвідомила: вони таки подорожчають. Розуміє, що це справді необхідно. Мовляв, житлокомунгосп зовсім застарів, його треба реформувати.

До сьогодні сусідка субсидії не оформлювала. Вони з чоловіком за свою двокімнатну квартиру з двох пенсій сплачували  самостійно, без допомоги держави. Але якщо зараз ціни стрибнуть, то старі самі вже не впораються. Хоча діти їм і допомагають.

Сусіди засмучені. Бо днями прочитали в газеті роз"яснення міністра соціальної політики Михайла Папієва. Той попередив, що субсидії даватимуть лише бідним — тим, хто за квартиру щомісяця платить більше 20% своїх статків. Водночас Папієв стверджує, що не всі з довідками про малі доходи насправді  бідні. Каже, що були випадки, коли по субсидію  приїжджали на "мерседесі". Мовляв, дехто отримує багато у конвертах, а соціальним органам звітує про невисоку "білу" зарплату. Таких будуть виявляти і субсидії не даватимуть.

Скільки ж тому інспекторові дати?

А ще державна допомога не належить громадянам, у яких є, наприклад, автомобіль. Ось мої сусіди й хвилюються. Бо мають старі, куплені ще за радянських часів "жигулі". І тепер ота  заржавіла машина може перекрити їм доступ до субсидії — якщо так вирішить соціальний інспектор. Бо саме він має дати оцінку майнового стану претендентів на субсидію і визначити, давати чи не давати. А тут, як на гріх, улітку моїм сусідам діти зробили у квартирі косметичний ремонт, сантехнику змінили. В інспектора можуть з"явитися запитання.

Тепер бабця Варя радиться у дворі: скільки ж тому інспекторові дати, щоб визнав її бідною і дозволив оформити субсидію? Чи, може, відразу "жигулі" продати?

А ось інша сусідка, тітка Лариса, урядовим обіцянкам радіє. Вона вже рік не платить за квартиру. Думала, що не бачити їй субсидії. Але віце-прем"єр Дмитро Табачник наказав надавати допомогу всім боржникам за комунальні послуги, якщо вони уклали договір із ЖЕКами про реструктуризацію боргу. І навіть якщо не погасили його вчасно. Сусідка-боржниця каже: переоформлю той договір, отримаю субсидію, а платити не поспішатиму. Час покаже — може, держава все пробачить.

— А ще краще — нехай багаті за нас платять. Як-от Черновецький хоче, — каже про київського міського голову тітка Лариса.

Вона йде до магазину по пляшку, щоб випити "за соціальну справедливість".

Зараз ви читаєте новину «Субсидії можуть дорого коштувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути