четвер, 01 березня 2012 06:00

Страх надиктував вирок Луценку

Чотири роки в'язниці для Юрія Луценка стали до певної міри несподіванкою. У багато кого були надії на м'якший вердикт Печерського суду.

Найприйнятнішим для режиму варіантом видавався умовний термін покарання. По-перше, президент Янукович у такий спосіб усе одно усував би екс-міністра внутрішніх справ від участі в осінніх парламентських виборах. По-друге, продемонстрував би готовність узяти до уваги жорстку реакцію Заходу на ув'язнення Юлії Тимошенко і почати відновлювати з ним відносини. По-третє, нелогічно ж так жорстко засуджувати Луценка за інкриміновані йому витрати тоді, коли самі привселюдно крадуть у незрівнянно більших масштабах.

Але переміг страх, притаманний нібито міцним і всесильним, але насправді боягузливим диктаторам. Луценко на волі для Януковича надто небезпечний. Він панічно боїться людей, здатних організувати спротив і бути певним символом непокори — а екс-міністр за понад рік перебування у в'язниці таким став. Навіть позбавлений права на депутатський мандат Луценко міг би бути реальним лідером опозиції. Популярнішим за всіх тих, кого тепер такими вважають. Привабливішим і потужнішим, ніж до арешту.

Вирок Луценкові став ще й черговим тріумфом лицемірства проєвропейської риторики Януковича. Забили ще один цвях у труну відносин із Євросоюзом. Власне, Заходу знову публічно показали відомий красномовний жест, цілком природний для рівня виховання українських можновладців. "Ми розчаровані вироком пану Луценку, що свідчить про продовження судових процесів, у яких не дотримуються міжнародних стандартів чесного, прозорого та незалежного судового процесу", — заявили Високий представник Євросоюзу Кетрін Ештон і Комісар ЄС із питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле.

Януковича з компанією розчарування Європи мало обходить. Вплинути на них можуть хіба що арешти відкритих за кордоном банківських рахунків та заборона на в'їзд. Поки що вони щосили намагаються придушити навіть потенційний спротив усередині країни. Наявність популярного й харизматичного лідера — це справді одна з його передумов. Тому неадекватно жорсткий вирок Луценку є також підказкою для суспільства, натяком на слабке місце режиму. Для протистояння йому потрібні лідери. А вони з'являться лише тоді, коли активними будуть люди.

Зараз ви читаєте новину «Страх надиктував вирок Луценку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути