пʼятниця, 23 березня 2012 00:45

Стосовно жінок щодня трапляються тисячі сексуальних насильств

Президента Міжнародного жіночого правозахисного центру "Ла Страда-Україна" 45-річну Катерину Левченко називають найімовірнішим кандидатом від опозиції на посаду уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Вона була народним депутатом від "Нашої України" у минулому скликанні.

— Ситуація з правами людини в Україні сьогодні погіршується в усіх сферах. Головним їх порушником є держава та її фіскальні і силові органи, — каже Катерина Левченко. – Омбудсмен має дослідити, в яких сферах і як порушуються права українців. Йдеться не тільки про правозастосування, а й нормативні акти, які видає держава. Потрібно аналізувати закони, які приймає парламент: наскільки вони сприяють дотриманню чи порушенню прав людей. Важливо також налагодити співпрацю з правозахисним товариством, яке є в Україні. Треба розбудувати систему моніторингу, яка охоплювала б не лише діяльність центральних органів влади, а й регіональних.

Омбудсмен має тримати на контролі всі резонансні справи — як політичні, так і кримінальні. Але важливіше відстежувати ті справи, які стосуються не лише невиконання рішень судів чи катувань у міліції, а й системних порушень прав людини — невиплат зарплат, допомог, пенсій. Через зміну нормативних актів чорнобильцям різко урізали пенсії. Тепер їх розмір визначає Кабмін, а не закон. Це грубе порушення прав людей.

Також важливим є питання насильства у сім'ї — щодо жінок та дітей. На міжнародному рівні воно прирівняне до катування. Українська держава адекватних кроків із захисту жінок від насильства не здійснює. Широкий розголос отримала справа зі зґвалтуванням дівчини в Миколаєві. Але стосовно жінок щодня трапляються тисячі сексуальних насильств.

Уповноважений з прав людини має встановити контакт з експертним середовищем та громадськими організаціями, проводити публічні консультації з громадськістю. Треба відкрити представництво омбудсмена в кожному регіоні України, оновити сайт і зробити доступнішою інформацію про діяльність уповноваженого та його представників.

Зараз ви читаєте новину «Стосовно жінок щодня трапляються тисячі сексуальних насильств». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути