пʼятниця, 07 жовтня 2011 00:30

Варто перестати штучно стримувати міграцію

Автор: фото: Укрінформ
  Олексій Позняк: ”До 2050 року дефіцит робочої сили зросте з кількох сотень тисяч осіб до трьох мільйонів”
Олексій Позняк: ”До 2050 року дефіцит робочої сили зросте з кількох сотень тисяч осіб до трьох мільйонів”

— На початку ХІХ століття українців було 25 мільйонів. У Києві жили 250 тисяч, в Одесі — 400 тисяч. Це були найбільші наші міста. Решта людей рівномірно розселялися по селах і містечках. Зараз у нас зростають великі міські агломерації, а щільність населення за їх межами меншає. Прогноз на 2050-й — 36 мільйонів українців, — каже 42-річний Олексій Позняк, завідувач відділу міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи.

Чому меншає населення?

— Тепер люди в основному помирають від хвороб серцево-судинної системи, а не від інфекцій, як у попередні епохи. Середня тривалість життя за півстоліття зросла на 50 років. Із точки зору історії людства це грандіозний прорив. І що відбувається далі? Сім'я вже не заводить сім-вісім дітей. Батьки розуміють, що виховати таку кількість дуже важко, бо бракує грошей. Поступово склалося так, що сім'я має до двох-трьох дітей. Численне нове покоління створює освітню проблему — бракує шкіл. Але ще більша проблема виникає тоді, коли молодь виходить на ринок праці — зростають безробіття й політична нестабільність. Таким чином країна чи регіон переходить від традиційного типу відтворення населення, високої народжуваності й смертності, до сучасного — низька народжуваність і смертність. Держава навіть починає стимулювати зменшення народжуваності, як сучасний Китай із політикою "одна сім'я — одна дитина".

Чи спричинені демографічні кризи економічними негараздами?

— Ні. Підвищення рівня життя так само може спричиняти зменшення кількості населення. Майже в усіх заможних країнах Європи кількість померлих перевищує кількість народжених. Причиною цього може бути так званий "демографічний перехід" — коли різке збільшення популяції змінюється на стрімке її зменшення, після чого населення стабілізується у своїй чисельності. Європа пережила його 100 років тому. Латинська Америка зараз у завершальній його стадії, а Африка та Азія тільки починають.

Прогноз на 2050 рік — 36 мільйонів українців. Який рівень чисельності можна вважати катастрофічним?

— 25 мільйонів. Великі міста, курортні зони не втратять населення. А от невеликі райцентри і прилеглі території знелюдніють. Це створить життєвий простір для нелегальних мігрантів.

Якщо подивимося на вікову піраміду українців, то 2001-го побачимо мінімум народжуваності. Через 10 років це малочисельне покоління входитиме у вік трудової активності й не зможе замістити пенсіонерів, інвалідів. Відповідно зменшиться кількість працездатного населення. У перші роки цієї проблеми гостро не відчуватимемо, бо вже маємо безробіття і зовнішню трудову міграцію. Але до 2050 року дефіцит робочої сили зросте з кількох сотень тисяч осіб до трьох мільйонів. За таких умов може початися неконтрольована міграція в Україну з інших держав.

Як цьому запобігти?

— Частково проблему можна зменшити, використовуючи приховані резерви: підняти пенсійний вік, активніше залучати молодь до праці. Варіант — витягувати жінок із домашнього господарства. Але з часом брак робочої сили проявиться у ще більших масштабах. Тому варто вже зараз перестати штучно стримувати міграцію бюрократичними методами. Не варто бачити в ній лише лихе. Спілкування з іншими культурами може збагатити та посилити нас.

Звідки проїжджатимуть мігранти?

— Ніхто не прибуде з країн-"азійських тигрів" чи багатого на нафту Перського регіону. Мігрантів можна чекати з бідніших азійських країн, колишніх радянських республік. У них надлишок населення, багато молоді. Україна зацікавлена в невеликих групах вихідців із різних держав.

Чому в невеликих групах?

— Щоби перешкодити формуванню етноанклавів — великій концентрації осіб одного етнічного походження в певному регіоні. Візьмімо до прикладу бригаду будівельників. Якщо її розбити на етнічні групи, то в них виникне потреба спілкуватися між собою українською чи російською мовою, аби підтримувати комунікацію з українцями.

На першому етапі можна просто легалізувати тих, хто вже приїхав. Наприклад, якщо в райцентрі з'являться двоє індусів чи афганців, то вони швидше українізуються й інтегруються в наш соціум, ніж тоді, коли становитимуть третину населення. Якщо не почнемо з малих груп зараз, наші діти отримають великі групи інородців, які житимуть за власними правилами та законами. Це може породжувати конфлікти.

Зараз ви читаєте новину «Варто перестати штучно стримувати міграцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути