Ексклюзиви
середа, 06 січня 2021 07:25

Степанов сам визначив постачальника вакцини від коронавірусу

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов із весни заявляв, що веде переговори з виробниками вакцин від коронавірусу. Тим часом обсяги достатні для забезпечення колективного імунітету свого населення замовили не тільки Канада, США, країни ЄС, але і Мексика, Єгипет, Аргентина, Таїланд, Еквадор, Панама, Ліван, Перу, Філіппіни, Малайзія.

Глобально — у виробників зарезервували 7,25 млрд вакцин. Тож для України мало б бути 40 млн доз. За винятком 8 млн доз по "Ковакс" (світова ініціатива для забезпечення рівного доступу до тестів, лікування та вакцин проти коронавірусу. Близько 150 країн є її учасниками, зокрема Україна. — ГПУ), замовлення на комерційній основі повинно б сягнути 32 млн доз. Натомість станом на 29 грудня мали нуль.

Із весни по сьогодні потрібно було підписати чотири-п'ять угод із кількома виробниками, що виготовляють вакцини за різними технологіями. Це важливо, бо зараз не може бути достеменно відомо, які саме покажуть найбільшу ефективність.

Натомість тільки 10 грудня МОЗ уповноважило держпідприємство "Медичні закупівлі" на проведення закупівлі. Цього ж дня ДП повідомило виробників вакцин про намір замовити певний обсяг. На 18 грудня з кількома вели діалог щодо укладання договорів поставок у найкоротші строки. Але 21 грудня Степанов на нараді в прем'єр-міністра повідомляє, що країна в небезпеці через нібито зрив переговорів, бо "Медичні закупівлі" вимагають від виробників банківську гарантію на передоплату. Прем'єр доручив працювати з ринком виключно через МОЗ.

Іронія в тому, що виробник, про якого говорив Степанов, підтвердив того ж дня, що готовий дати банківську гарантію на передоплату. Постачальник, який нами був законтрактований зараз, теж надав її. Українці можуть не хвилюватися за кошти (1,9 млн доз вакцини від китайської компанії "Сіновак" постачатиме український представник "Лекхім". Одна доза коштує 504 грн, загалом закупівля сягає 965 млн грн. — ГПУ).

21 грудня до кінця року залишалося вісім робочих днів. Достукатися до прем'єр-міністра для роз'яснення ситуації мені не вдалося. Вступати в суперечку зі ­Степановим щодо його зловживанням службовим становищем означало, що за бюджет 2020 року ми точно нічого не закупимо, а перший контракт 2021-го зможемо підписати не раніше лютого. Отже українці отримали б доступ до вакцини із запізненням у щонайменше два місяці.

Тож ми надіслали в МОЗ пропозиції правок до договорів про закупівлю вакцини з кількома постачальниками на погодження, як вимагав Степанов. На ранок 28 грудня отримали зелене світло лише по одному. З ним і уклали договір. Зволікання означало б відтермінування поставок вакцини для майже мільйона наших співгромадян групи ризику. Це сотні збережених життів. Тисячам не доведеться брати лікарняний через тимчасову втрату працездатності.

Чи в межах цієї закупівлі дотрималися принципу розділення функцій політичного органу МОЗ і державної закупівельної агенції задля уникнення в тому числі зловживань повноваженнями? Ні. По суті, міністр сам визначив постачальника.

За моєю інформацією, Україна могла отримати ціну щонайменше на 1 долар нижчу від фінальної, якби ДП вело переговори самостійно, створивши конкурентний тиск на постачальника. На сьогодні ми могли мати два контракти, а не один, по двох різних вакцинах.

Чи продовжуватимемо працювати в такому форматі? Ні. По-перше, МОЗ не має досвіду закупівель товарів медичного призначення. Для потреб системи охорони здоров'я торік Степанов провів лише одну закупівлю імпортних костюмів біозахисту.

По-друге, МОЗ не повинно займатися закупівлями. Окрема агенція і є запорукою достатньої експертизи, розуміння ринків, організаційної спроможності.

По-третє, міністерство не може концентрувати в собі повноваження щодо визначення предмету закупівлі й одночасно постачальника. Завелика спокуса для чиновників.

Зараз ви читаєте новину «Степанов сам визначив постачальника вакцини від коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути