пʼятниця, 04 травня 2012 05:45

"Штат міліціонерів можна скоротити удвічі"

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Сьогодні скоїти теракт набагато легше, ніж 20 років тому, каже екс-заступник голови Служби безпеки, генерал-лейтенант Олександр Скіпальський, 67 років. На це є кілька причин.

— Пам'ятаю, в 1970-х на Красній площі в Москві знайшли автоматний патрон, — каже. — Підняли все КДБ і встановили, що його згубив демобілізований солдат, який був проїздом у місті. У Дніпропетровську кілька років тому був вибух, унаслідок якого загинула людина. Минуло стільки часу — нікого не знайшли, все спокійно.

Політичні спекуляції, під шумок яких тупо грабують країну, дезорієнтують суспільство. А з ним — державу, силові структури. Правоохоронні органи давно не діють на випередження. Пройти нашу митну службу на кордоні за гроші можна без жодних проблем. Підмазав прикордонникові — вези хоч ядерну бомбу.

Усю необхідну інформацію з вибухівки, технічних речей, цін можна знайти в інтернеті. Уже школярі бомби майструють і підриваються на них. Вільно гуляють вибухові речовини із армійських запасів зброї. Система МВС, яка має жорстко охороняти не лише свої арсенали, а й чужі, продала понад 120 одиниць зброї з Академії внутрішніх справ. І цей випадок спустили на гальмах. Тобто потенційний злочинець може прямо чи опосередковано купити зброю в міліції.

Як готувати людей до ситуацій, подібних до дніпропетровських вибухів?

— Не так важко навчити діток у садочку чи студентів певних оперативних речей — куди бігти, кому дзвонити. Але це все не потрібно, коли громадяни абсолютно не вірять владі, силовим структурам. Спитайте сусідів: ви вірите нашому дільничному чи начальнику райвідділу? Вони з ними ніяких справ не хочуть мати, бо це дає більше проблем, ніж той вирішує. Без довіри жодні колективні дії неможливі. Чи то складні — боротьба з корупцією в межах держави, чи простіші — вивчення правил поводження в екстремальних ситуаціях серед міста.

Як радите діяти зараз?

— Правильно вчинили грузини. Скоротили МВС, збільшили їм зарплату і контроль за ними. Результат є. У нас можуть під "боротьбу з тероризмом" знову збільшити бюджет Міністерства внутрішніх справ та кількість міліціонерів, а толку ніякого. Був свідком, як троє правоохоронців допитували хлопця, який розводив голубів.

Який висновок із дніпропетровських подій має зробити влада?

— Якщо в душі нема жодних ідеалів, за умов тотальної корупції й недовіри довго протриматися не можна. Це унеможливлює провадження будь-якої розумної політики.

Зараз ви читаєте новину «"Штат міліціонерів можна скоротити удвічі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути