вівторок, 21 липня 2009 16:35

США не підтримуватимуть жодного з кандидатів на президентство

Сьогодні завершується офіційний візит до України віце-президента США Джозефа Байдена. У Києві він мав зустрічі з президентом Віктором Ющенком, прем"єром Юлією Тимошенко, головою парламенту Володимиром Литвином, а також із очільником Партії регіонів Віктором Януковичем і лідером Фронту змін Арсенієм Яценюком.

Керівник Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 50 років, вважає, що візит Байдена свідчить про розподіл функцій між президентом і віце-президентом США. Нова американська адміністрація намагається зіграти на пострадянському просторі "двома руками". На початку липня президент Барак Обама відвідав Росію із метою  "перезавантаження" відносин між країнами.

Політолог звертає увагу на те, що в Москві майже не порушували української теми. Її спробував зачепити російський прем"єр Володимир Путін, проте Обама не робив розлогих заяв — лише дипломатично підкреслив, що США наполягають на збереженні кордонів і територіальної цілісності Грузії та гарантіях безпеки України.

Байден після візиту Обами має заспокоїти українське та грузинське керівництво в Києві й Тбілісі. Запевнити, що Україна й Грузія залишаються стратегічними партнерами США на пострадянському просторі й політика щодо них кардинально не змінюватиметься. Можуть бути певні тактичні корективи стосовно євроатлантичної інтеграції, паузи, пов"язані з внутрішньополітичною ситуацією у цих державах.

— У візиті Байдена є певне посилання у бік Кремля, — зазначає Фесенко. — Америка, мовляв, не віддасть Україну Росії. Хоча, гадаю, українська сторона наполягатиме, аби Вашингтон більше уваги приділяв гарантіям безпеки України.

— Під час візиту Байдена мова йде про реалізацію досягнутих раніше домовленостей. Рівень візиту достатній для того, щоби провести дискусію стосовно стратегічних пріоритетів. Тим паче, що Байден реально впливає на формування стратегії Білого дому, — каже директор міжнародних програм Центру Разумкова Валерій Чалий, 38 років. — Однак чекати проривів у двосторонніх відносинах не варто. Це тільки відновлення дипломатичного балансу, адже віце-президент США зарекомендував себе як жорсткий критик російської політики.

Візит Байдена відбувається незадовго до початку виборчої президентської кампанії в Україні. На думку Фесенка, керівництво США публічно не підтримуватиме жодного з кандидатів. Лише наголошуватиме, аби президентські вибори відбулися демократично, чесно, прозоро, не перетворилися на політичну війну та сприяли проведенню соціально-економічних реформ.

Зараз ви читаєте новину «США не підтримуватимуть жодного з кандидатів на президентство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути