вівторок, 02 жовтня 2018 07:35

США намагаються відмовити Євросоюз від "Північного потоку-2"

Трубопровід із Росії до Німеччини по дну Балтійського моря "Північний потік-2" економічно задушить Україну. А також дозволить Кремлю використовувати енергетичні ресурси як зброю у відносинах з Європою. 4 вересня дочірня компанія російського "Газпрому" почала будівництво фінської ділянки газопроводу.

— Адміністрація Сполучених Штатів й президент Дональд Трамп продовжують переконувати керівників західноєвропейських держав відмовитися від спорудження трубопроводу, — каже помічник міністра фінансів США 47-річний Маршалл Біллінгслі. — Я повідомив Фінляндії, що ми шкодуємо через її дозвіл на будівництво газопроводу. Копенгаген поки що не пішов за прикладом Гельсінкі. Якщо "Північний потік-2" введуть у експлуатацію, росіяни використовуватимуть паливо як зброю в Європі. Вони врешті "задушать" українців. У Росії є альтернативні маршрути, навіть якщо Данія й не дасть добро на будівництво газопроводу. Нам потрібно, щоб у Європи були неросійські джерела енергоресурсів, на які вона могла б покладатися.

— "Північний потік-2" задушити Україну не зможе. Але Росія намагатиметься використовувати його для впливу на Київ, — говорить економіст Борис Кушнірук, 52 роки. — Для Путіна газова блокада 2009-го (7 січня РФ зупинила подачу газу українською ГТС. 19 січня блокада завершилася підписанням угоди між тодішніми прем'єр-міністрами Росії й України Володимиром Путіним і ­Юлією Тимошенко проти волі президента Віктора Ющенка. — ГПУ) стала засобом переконати Європу, що газ треба постачати в обхід України. Зараз у нього з'явилася можливість позбавити нашу державу значущості для ЄС. Це суттєво вдарить по потенціалу країни. Можливо, доведеться знову позичати.

Німеччина найбільше зацікавлена в газопроводі. Москва власним коштом будує газотранспортну систему, а Берлін отримає найдешевший газ. Його вважатимуть привілейованим споживачем. Для німецького бізнесу це вигідно. А для Путіна — політичне питання.

Із завершенням будівництва ймовірність військового вторгнення в Україну зросте. Бо зараз Європі потрібен спокій у нашій країні — для транзиту газу.

Київ і Берлін наголошують, що транспортування палива українською територією має залишитися. Але менш як 35 мільярдів кубів доставляти нашою ГТС немає сенсу, бо вона себе навіть не окуповуватиме. Не факт, що матимемо такі обсяги. Єдине, що можемо зробити — передати її об'єднанню компаній. Але за умови, що не буде закритих домовленостей. Це об'єднання керуватиме нашою газотранспортною системою в транзитній частині. Але вибори (президентські заплановані на 31 березня, парламентські — на 27 жовтня 2019 року. — ГПУ) ускладнюють переговори з цього приводу.

Зараз ви читаєте новину «США намагаються відмовити Євросоюз від "Північного потоку-2"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути