Ексклюзиви
четвер, 25 червня 2020 06:20

СРСР — це вічно підібгані пальці в тісному взутті

 

Майже третина українців шкодує за Радянським Союзом. В одному обговоренні зачепилась оком за фразу, яка мене буквально збила з ніг: "У СРСР було дуже комфортно жити".

Головна вина нашого покоління — ми не передали наступному свій досвід дорослого життя в 1970–1980 роках. Щоб ви, любі діти, чітко й назавжди засвоїли елементарну річ: слова "СРСР" і "комфортно" не можуть стояти поряд. Слово "комфорт" було в Союзі іноземним. СРСР — це абсолютний антикомфорт.

Матеріально там по-різному жилося в різних класах і кастах. Але "комфортно" — вибачте, нікому. Навіть членам правлячих номенклатурних кланів. Вони жили в хронічному страху перед утратою привілеїв. Своєї власності в радянських еліт не було. Зняли з посади — от і нема ні дачі, ні шофера, ні жінці дублянки з розподільника. Психологічно це було некомфортно, роками жити з такою сокирою в голові. Ну а про "трудящих" годі й казати.

Чверть віку російська пропаганда завалювала масову свідомість "СРСРом у позитиві". Це працює. Ви можете скільки завгодно доводити опонентові, що "самый вкусный в мире советский пломбир" був огидний. Після сьогоднішнього морозива ваш опонент відпльовувався б від нього півдня. Але адресована вашій "внутрішній дитині" склейка "СРСР — це морозиво" вже відбулася. Позитив зайшов. Це тільки один з образів, під якими нам намагаються продати країну, котрої ніколи не існувало.

Образи, з якими найперше мав би асоціюватися Радянський Союз, мусили б бути зовсім інші. СРСР — це раз на місяць садна в промежині від засохлої вати. Вічно підібгані пальці в тісному взутті та шлюб за прописку. Головна тілесна пам'ять індивіда про ту країну — це скорченість, втиснутість тебе в щось незручне й непристосоване на людську мірку. Від одежі до колони на параді, від транспорту до житла. Скаржитися, що тобі незручно, означало випендрюватися. Відповіді були з блатного фольклору — "неудобно штаны через голову надевать", "неудобно на потолке спать".

Так нас відучили — і ми не скаржилися. Дітям своїм теж. От вони нічого й не знають.

Донбас менше симпатизує радянському минулому, ніж Схід загалом

34% українців шкодують про розпад Радянського Союзу. 50% ностальгії за ним не мають. Такі дані опитування Київського міжнародного інституту соціо­логії.

На Заході країни 15% населення жалкують за СРСР, у Центрі — 32%, на Півдні — 48%. На Сході — 49%, при цьому на Донбасі — 41,5%.

Прихильників Радянського Союзу найменше серед молоді. З молодших 30 років шкодують про розпад 14%. Серед старших 70 років — половина.

56% найбідніших українців симпатизують СРСР. Серед найзаможніших опитаних таких 17%. Що вищий рівень освіти, то менша прихильність до Радянського Союзу.

Зараз ви читаєте новину «СРСР — це вічно підібгані пальці в тісному взутті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути