середа, 08 жовтня 2008 17:53

"Спроби саботувати дострокові вибори не будуть ефективними"

  Кость Бондаренко: ”Із кількох потвор вибрати найогиднішу — такий конкурс був би природним для української політики”
Кость Бондаренко: ”Із кількох потвор вибрати найогиднішу — такий конкурс був би природним для української політики”

Директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость Бондаренко, 37 років, вважає, що природа стосунків Ющенка і Януковича торік і Ющенка й Тимошенко нині є різною.

Чому президент Ющенко демонструє таку очевидну зацікавленість у дострокових виборах — адже його "Наша Україна" навряд чи може розраховувати в них на вагомий результат?

— Президент не є прихильником дострокових виборів — він просто реалізує свої конституційні права. Відповідно до нього найбільше прикута зараз увага політиків і засобів масової інформації: розпустить чи ні? Це автоматично робить Ющенка нібито найбільш зацікавленою особою щодо виборів.

Торік після ухвалення Ющенком рішення про розпуск парламенту його рейтинг зріс. Як буде цього разу?

— Думаю, буде незначне зростання рейтингу. Власне, він залежить не тільки від тих чи інших дій президента, але й від присутності його в інформаційному просторі.

БЮТ каже, що вибори є результатом таємних домовленостей між президентом і Партією регіонів. Це так?

— "Бютівці" перебільшують. Щодо Партії регіонів, то в ній існує визначеність: дострокові вибори неминучі й на них треба йти.

Якщо Ющенко видасть указ про розпуск парламенту, чи буде спротив достроковим виборам, саботаж — як це було 2007-го?

— Якщо так, то не буде ефективним. Так само, як торік.

Люди звикли до цього нескінченного політичного серіалу

Опір може чинити БЮТ?

— Може будь-яка політична сила. БЮТ справді найбільше говорить про недоцільність виборів. Можливо, апелюватиме до народу.

Тобто це буде більше інформаційна кампанія?

— Саме так.

Якщо порівнювати минулорічну ситуацію й нинішню, можна провести паралелі між стосунками Ющенка і Януковича тоді та Ющенка й Тимошенко тепер?

— Ні. Тоді це була конкурентна боротьба між зосередженими навколо Ющенка і Януковича групами за вплив на економіку. А нині це боротьба між двома кандидатами в президенти.

Яка з політичних сил є для виборця симпатичнішою в нинішній ситуації, у кого найкращі стартові позиції перед новою виборчою кампанією?

— Навряд чи взагалі можна казати, що хтось виглядає симпатичнішим. От традиційно влаштовують конкурси краси, але іноді — конкурси антикраси. Тобто вибирають найпотворніших. Такий конкурс був би природним для української політики: із кількох потвор вибрати найогиднішу. Український виборець у безвиході вибирає тих, ким потім буде незадоволений.

Після дострокових виборів розклад на українській політичній шахівниці не зміниться?

— Ні. І цей розклад абсолютно збочений, зовсім не відповідає інтересам країни та громадян. Але вони настільки звикли до цього нескінченного політичного серіалу, що навіть  не хочуть уведення в нього нових героїв. Просто чекають завершення.

Зараз ви читаєте новину «"Спроби саботувати дострокові вибори не будуть ефективними"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути