неділя, 06 листопада 2011 09:00

Справжні вибори ніхто проводити не збирається

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Олександр Палій: ”Рейтинг влади надзвичайно низький і продовжує падати”
Олександр Палій: ”Рейтинг влади надзвичайно низький і продовжує падати”

У Верховні Раді зареєстровано п'ять законопроектів про вибори народних депутатів, які мають відбутися восени 2012 року. Провладна більшість пропонує повернутися до змішаної системи виборів: 225 депутатів обирають за партійними списками і стільки ж — по округах. Вводиться заборона брати участь партійним блокам. Прохідний бар'єр для партій підвищується з 3 до 5%. Венеціанська комісія критикує ці норми. Опозиція закликала відкликати всі законопроекти і написати узгоджений.

— З новим виборчим законом так довго зволікають, бо влада не може зрозуміти, яка система виборів для неї найвигідніша, — каже політолог Олександр Палій, 36 років. — Адже популярність Партії регіонів продовжує падати. З іншого боку, повернення до мажоритарної системи означатиме, що частина майбутніх депутатів вийдуть із-під контролю центрального керівництва партії.

Які найдискусійніші положення законопроекту?

— Насамперед парламентарії сперечаються, яку систему виборів запроваджувати — пропорційну з відкритими регіональними списками, мажоритарну чи змішану. Кожна з них кардинально міняє результат. Але "регіонали" розуміють, що при запровадженні мажоритарної системи в багатьох округах можуть бути несподіванки. Є ще суперечності між інтересами Партії регіонів і президента. Янукович зацікавлений у чистій мажоритарці, бо це поставило б його значно вище політичної системи. Але для партії це означатиме зменшення її політичної ваги.

Що і кому дасть підвищення прохідного бар'єру?

— Певна кількість партійних проектів, що матимуть серйозну підтримку — до мільйона голосів, не зможуть потрапити до  Ради. Це робиться для збереження монополії нинішніх парламентських партій. Для демократії це погано. Якщо зараз у Раді не представлені 25 відсотків виборців, то буде 40.

Чи врахує влада критику Венеціанської комісії?

— Вона вже ні до кого не прислухається. Крім кількох людей навколо президента.

За яких умов може перемогти опозиція?

— За старою пропорційною системою. Соціологічні опитування свідчать: разом опозиційні сили набирають більше голосів, ніж провладні.

Але в законопроекті більшості спрощуються системи фальсифікації, зростають можливості масового вкидання бюлетенів, скасування результатів виборів у округах і на дільницях, зняття небажаних кандидатів з реєстрації тощо. А на деяких дільницях бюлетені взагалі можуть не рахувати, бо комісії сформують так, що в цьому не буде потреби. Це вже було обкатано на останніх місцевих виборах.

Яка краща система виборів для України?

— Оптимальна — пропорційна з відкритими регіональними списками. Щоб виборець, обираючи політичну силу, ще й мав змогу голосувати персонально за одного з кандидатів від неї. Це демократизувало б внутрішньопартійну систему. Бо часто впливова людина в партії непопулярна в народу.

Деякі організації та партії вимагають розпуску Верховної Ради. Чи можливі дострокові парламентські вибори?

— Так, бо рейтинг влади надзвичайно низький і продовжує падати. Взагалі ж можливий і більш радикальний варіант: бунт, до якого приєднаються деякі державні інституції.

Чи можливе ухвалення нового закону, який би влаштував і владу, й опозицію?

— З точки зору легітимності виборів, це було б добре. Але таке враження, що справжні вибори ніхто проводити не збирається.

Зараз ви читаєте новину «Справжні вибори ніхто проводити не збирається». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути