Ексклюзиви
четвер, 09 лютого 2012 09:50

"За такою логікою Україна мала б заборонити продаж "жигулів"

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Російські торгові мережі зупинили продаж сирів підприємств "Прометей" з Чернігівської області та "Пирятинський сирзавод" і "Гадячсир" з Полтавщини. Відомство, яке наглядає за безпекою харчів, вважає, що якість молочної продукції не відповідає вимогам. Тому й заборонило виробникам ввозити сири на територію Росії.

— Ця торговельна війна має дві причини, — каже професор Європейського університету, економіст Андрій Новак, 38 років. — Переговори щодо ціни на газ і вибори президента Росії. В обох випадках Кремлю кортить демонструвати силу перед Україною, бо в суспільстві є комплекс нашої незалежності. Тому задіяли економічні важелі впливу — обмежили доступ товарів на свій ринок.

Тиждень тому Європа недоотримувала російський газ. Україна запропонувала допомогу — підняти газ зі своїх сховищ і заповнити трубу до необхідного рівня. Це добрий іміджевий крок нашої влади, спрямований на увагу країн Євросоюзу. Але на тлі торговельних війн, розв'язаних Росією, Київ учергове продемонстрував свою безмежну лояльність Москві. Можливо, сподівався, що подібна допомога позитивно вплине на газові переговори. Певен, що Росія не змінить своєї позиції. І далі заявлятиме, що не потребуватиме допомоги України у транзиті газу в Європу.

Сирна продукція — не перший товар, який потрапив під гарячу руку. Росіяни відшукали "проблеми" і в українському машинобудуванні. Після аварії 31 січня 18-го товарного потяга в Амурській області заявили, що винен наш виробник вантажного візка — "Азовелектросталь". Зупинили 50 тисяч вагонів, вироблених в Україні, — буцім браковані. Але ж техніка завжди ламається, особливо за жорстких морозів. За такою логікою Україна мала б заборонити продаж "жигулів" на своїй території, бо машини ламаються чи не заводяться.

Не виключено, що під удар обмежень потраплять інші вітчизняні товари, популярні на російському ринку — алкоголь, мінералка, консерви та м'ясопродукція. Для наших виробників це не перший сигнал для переорієнтації експортних потоків. Працювати суто на російський ринок ризиковано, бо політична логіка Кремля непередбачувана. У схожій ситуації свого часу опинилися грузини. Але вони знайшли нові ринки збуту свого вина і мінеральних вод.

Зникнення українських товарів на російському ринку першими відчують споживачі. Ситуація незадоволеного попиту дозволить місцевим виробникам та іншим експортерам підвищити ціни на свої товари. Якість продукції також впаде, тож прості росіяни муситимуть задовольнятися тим, що є. Елітні європейські сорти масово не купуватимуть.

Українські виробники будуть змушені знизити ціни на внутрішньому ринку. Весь сир український споживач не переварить. Збитки виробників за рік можуть сягнути понад півмільярда гривень.

 

68,2

тисячі тонн сиру вивезли торік у Росію українські виробники. Такі дані подає інвестиційна компанія "Дреґон кепітал". На російський ринок постачається не менш як 85% усього вітчизняного сиру. Росія виробляє 425 тис. т сиру.

 

Зараз ви читаєте новину «"За такою логікою Україна мала б заборонити продаж "жигулів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

45

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути