четвер, 01 червня 2006 19:08

Слабких до НАТО не беруть

Наталії Вітренко пощастило: до порту Феодосії прибув американський транспортний корабель із вантажем для майбутніх навчань "Сі бриз-2006". Янкі саме збиралися окупувати Україну, але наштовхнулися на Наталію Михайлівну. Вона одразу зрозуміла всю глибину трагедії. У таких випадках вона завжди бачить більше, ніж інші. Морський десант, база НАТО в Криму... Воювати з Альянсом — найулюбленіша справа лідерки прогресивних соціалістів. Тим паче, що інших справ у неї зараз немає.

Маячня завжди була вірним супутником певних політиків і політичних сил. Хоча нічого особливого в доставці обладнання для майбутніх навчань немає. У лютому цього року Верховна Рада справді не проголосувала за закон, який уможливлює проведення "Сі бриз-2006" — але закон потрібен для допуску в Україну військ. До того ж навчання заплановано на липень—серпень —  найімовірніше, доти новий парламент дасть добро. А коли і не дасть, то все привезене американцями просто залишиться українській армії. Міністр Гриценко каже, що обладнання  коштує дорого.

Проте Наталії Михайлівни слова — та Богові у вуха. У тому сенсі, що база НАТО нам справді потрібна. Або кілька баз. Скажімо, навзамін російського Чорноморського флоту. Принаймні грошей  від цього точно більше отримували б. Росія платить нам за оренду $97 млн за рік —   губернатор Чукотки Роман Абрамович за перехід Андрія Шевченка з "Мілану" до "Челсі" готовий близько 65 мільйонів викласти.

Вступати в НАТО треба. Хоча б для того, щоб поліпшити відносини з Росією. Адже приєднання України до Альянсу поставить остаточну крапку на мріях Москви поновити щось на зразок імперії чи союзу. Перестали б росіяни облизуватися. Нормально, по-сусідськи з нами зажили. Купу грошей заощадили б — скажімо, антинатовську істерію в Україні вже не треба було б проплачувати. Не було б і ідіотських запитів Держдуми до уряду РФ про повернення Криму до складу Росії згідно з російсько-турецьким договором від 1774 року. Тузлу ніхто не чіпав би. Вітренко та Марченко остаточно стихли б.

Українська влада на вступ до Альянсу налаштована ніби рішуче. Але є великі сумніви. Феодосійська історія засвідчує неприємну річ: держава, яка так хоче приєднатися до НАТО, не здатна забезпечити розвантаження й доставку елементарного вантажу для військових навчань. Завадили, порушивши громадський порядок, кілька десятків протестувальників. Вітренко перемогла. Держава змовчала. Розписалася у власному безсиллі.

Навряд чи така держава вступить до НАТО. Слабких туди не беруть.

Зараз ви читаєте новину «Слабких до НАТО не беруть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути