Ексклюзиви
понеділок, 09 жовтня 2006 16:54

"Ситуація для Ющенка складна й неприємна"

  Віктор Небоженко: ”Ця партія взагалі неспроможна одностайно голосувати”
Віктор Небоженко: ”Ця партія взагалі неспроможна одностайно голосувати”

Політолог Віктор Небоженко, 52 роки, вважає, що переговори про приєднання "Нашої України" до парламентської більшості триватимуть, а остаточно ситуацію прояснить голосування по бюджету.


"Наша Україна" вже по-справжньому в опозиції?

— Звичайно, ні. Яке б рішення вона зараз не ухвалила, остаточним воно не буде. "Наша Україна" давно вже не є єдиною, складається з кількох груп. І майже всі вони тяжіють не до радикальної, а до якоїсь центрової опозиції.

Тому, якщо зараз "Наша Україна" і заявляє про свій перехід в опозицію, все одно переговори між певними групами з антикризової коаліції та з "Нашої України" триватимуть. У Верховній Раді "Наша Україна" поки що голосуватиме з різних питань по-різному. Ця партія взагалі неспроможна одностайно голосувати.

Коли ж варто чекати на остаточне рішення?

— Найближчими місяцями будуть лише порожні розмови та взаємні звинувачення, політична гра. Ситуація стане зрозумілою ближче до Нового року. А саме — під час голосування по бюджету на наступний рік. "Нашій Україні" вже нічого не залишатиметься, як слова змінити на дії. Тоді ця партія й продемонструє своє остаточне рішення. Або вона йде в опозицію, або приєднується до проурядової більшості.

Порошенко, Мартиненко та інші шукатимуть шляхів співпраці з урядом

Якщо "Наша Україна" все ж таки обере опозицію, то їй потрібно приєднатися до Блоку Юлії Тимошенко. Тільки тоді може сформуватися сильна та впливова опозиція.

Що буде з помаранчевими міністрами?

— Вони можуть залишитися в уряді Януковича або піти з нього. Та це залежатиме не від того, чи піде все ж таки в опозицію "Наша Україна", а від стосунків між Віктором Ющенком і Віктором Януковичем.

Та до Нового року всім цим міністрам теж потрібно буде визначитися. Особливо Романові Зваричу чітко для себе вирішити: він працює в уряді Януковича чи залишається людиною президента в уряді Януковича. Це абсолютно різні речі.

У разі переходу "Нашої України" в опозицію бізнесу Петра Порошенка, Миколи Мартиненка, Давида Жванії та інших щось загрожуватиме?

— Яку б позицію не зайняла врешті "Наша Україна", бізнес усе одно вести потрібно. Порошенко, Мартиненко — бізнесмени, люди справи. Тому вони шукатимуть шляхів співпраці з урядом.

Чи може опинитися в опозиції до уряду президент Віктор Ющенко?

— Якщо Віктор Ющенко складе з себе повноваження почесного голови партії "Народний союз "Наша Україна", то в опозиції до уряду Віктора Януковича не буде. Якщо залишиться, то знову буде протистояння прем"єра та президента. В будь-якому разі ситуація для Ющенка зараз дуже складна й неприємна. Та за жодних обставин йому не можна залишатися в цій боротьбі одному.

Зараз ви читаєте новину «"Ситуація для Ющенка складна й неприємна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути