четвер, 12 листопада 2009 18:55

"Сільські ради виживають за спонсорські гроші"

Із 1 січня набуває чинності новий закон про боротьбу з корупцією. Чиновникам заборонятимуть отримувати подарунки, дорожчі за 302 грн, і залучати благодійні кошти. Особливо стурбовані законом керівники сільських громад.

— Через брак державного фінансування нам доводиться розраховувати лише на підтримку спонсорів, — каже 42-річна Лідія Бережна, голова Кошманівської сільської ради Миргородського району на Полтавщині. — Коли приймають  бюджет, іще на початку року бачимо, що буде його дефіцит. Формульний розрахунок, за яким кошти громадам розраховують за величиною населення, підходить для області, для району — більш-менш, а для сільських рад це — неправильно. У нашій сільській раді невелика кількість населення, але на території є дитсадок, лікарня. Додаткових коштів на їхнє утримання формульний розрахунок не передбачає. Зараз в уряду є можливість бачити всі ці проблеми. Не розумію, навіщо заборонили благодійну допомогу. Сільські ради виживають за спонсорські гроші.

На що вистачає бюджетних коштів?

— На заробітну платню та енергоносії, та й то не в повному обсязі. Цьогоріч змогли розрахуватися лише за 10 місяців. За решту місяців заплатили з коштів за паї, які на нашій території орендує підприємство "Чиста криниця". За їхні ж гроші поремонтували дитсадок, дільничну лікарню, будинок культури.

Основний дохід — плата за оренду землі

Із чого отримує доходи сільрада?

— Податку з доходів із нового року залишатиметься в нас не 25 відсотків, а 75. Основний дохід — плата за оренду землі. Із неї зможемо залишати собі всю суму. Проте не всі сільради ту землю мають. У нас бракує резервної землі, яку могли би здати в оренду. Коли розпаювали землі, відвели нам 512 гектарів резервного фонду. Та селяни відсудили цю землю.

Із наступного року благодійну допомогу вважатимуть корупцією. Як виживатимете?

— Буде простіше забутим Богом сільським радам, які не мають розвиненої соціальної структури. Земель там багато, а людей мало. Тому сільському голові нічого не лишається, як іти й десь домовлятися. Коли людина балотується на посаду сільського голови — не важливо, яка вона. Якщо її підтримують інвестори, то громада буде жити. А якщо підтримки нема, яка б людина хороша не була — нічого не зробить.

Зараз ви читаєте новину «"Сільські ради виживають за спонсорські гроші"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути