Ексклюзиви
четвер, 26 липня 2012 06:30

Сільгоспвиробники недоотримають 30 мільярдів гривень

— Зараз більшість сільгоспвиробників у розпачі. На півдні всі будуть у збитках. Лише в центральних областях можуть отримати незначні прибутки, — зазначає виконавчий директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа, 36 років.

Південь України потерпає від спеки. Урожайність зернових знизиться, й аграрії недоотримають понад 13,5 млрд грн, оцінює Мінагрополітики.

— Якщо враховувати різницю між світовими і вітчизняними цінами, — продовжує Володимир Лапа, — недоотримані доходи українських сільгоспвиробників можуть становити до 30 мільярдів гривень.

Посуха в інших зернових країнах призвела до різкого зростання ціни на пшеницю на світовому ринку. Але в України великі перехідні запаси зерна, тож вартість пшениці зросла несуттєво — з 1700 до 1900 гривень за тонну. Рентабельність виробництва зерна в південних регіонах — 1800-2000 гривень. Тож для багатьох агровиробників цей рік буде збитковим, — підсумовує експерт.

Подорожчання пшениці практично не вплине на вартість соціальних сортів хліба. Маємо великий ресурс Аграрного фонду з минулорічних закупівель — близько 1 мільйона тонн. 700 тисяч тонн закладуть цьогоріч. Підвищення ціни хліба можливе під кінець року через зростання зарплат, вартості газу, електрики, пального.

Зараз ви читаєте новину «Сільгоспвиробники недоотримають 30 мільярдів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути