вівторок, 29 січня 2008 14:37

Сербія може стати подібною до Білорусі

У світі назріває нове протистояння. Населена переважно албанцями сербська провінція Косово за кілька тижнів проголосить свою незалежність. На це погодилися Європейський Союз, Сполучені Штати, ООН і низка інших міжнародних організацій.

Белград уже попередив, що розірве дипломатичні стосунки з усіма країнами, що визнають нову державу. Вже відомо, що не лише Росія, але й частина європейських країн утримаються від того визнання.

Новий політичний конфлікт — нова міжнародна незгода. А також і загроза збройного втручання з боку Белграда. Наступної неділі в Сербії пройде другий тур президентських виборів. Може статися, що переможе радикальний націоналіст Томіслав Ніколіч. Тому світова дипломатія чого тільки не  пропонує Сербії, аби вона вдруге не вжила зброї проти бунтівної провінції. Європейський Союз згодний був пообіцяти Белграду членство в обмін на згоду на відокремлення Косово, і вже оголосив про початок переговорів із запровадження безвізового режиму для поїздок сербів до ЄС.

Але сербська громадська думка такого політичного обміну не сприйняла. У країні чимдалі поширюються ультраправі настрої. А разом із ними — певна зневіра в європейських перспективах, відчуття приниження від послідовних територіальних утрат.

Нещодавно "Газпром" придбав місцеву нафтову компанію

За прогнозами численних аналітиків, Сербія може швидко перетворитися на таку собі європейську Білорусь, із потужним московським впливом і великою залежністю від російського капіталу. Нещодавно "Газпром" придбав місцеву нафтову компанію та просуває проект нових газогонів через сербську територію. Авіакомпанія "JAT" імовірно буде продана російському інвесторові. Маленька ображена Сербія поступово набуває ролі форпосту російських інтересів не лише на Балканах, але і в цілій Європі.

Косово натомість намагається всіляко зміцнювати відносини з ЄС і США. Провінція помалу переконала світ у неминучості свого майбутнього самостійного життя. Швидше за все такі держави як Іспанія, Греція та Румунія відразу не визнають її незалежності. Проте на рівні міжнародної організації  країни ЄС домовилися про спільну позицію. І це — велика новина у світовій політиці. Уперше в історії Євросоюз жорстко діє всупереч інтересам Москви і не перечіпляється через внутрішні конфлікти своїх країн-членів.

Незалежність Косово стане очевидною поразкою російської дипломатії. Але така невдача може й підштовхнути Росію до бажання відтворити косівську ситуацію в тих країнах, де Москва не хоче утрачати вплив. Опосередковано це може відгукнутися заохоченням сепаратистів у Південній Осетії, Абхазії, Придністров"ї та інших регіонах колишнього СРСР. Випробувальним майданчиком імовірного російського реваншу може стати Крим. Тому Києву потрібно буде ретельно, до останніх деталей продумати свою балканську політику.

Зараз ви читаєте новину «Сербія може стати подібною до Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути