Ексклюзиви
вівторок, 19 січня 2010 18:39

"Шансів у Януковича не існує"

Автор: фото: УНІАН
  Володимир Фесенко: ”Янукович утратив довіру значної кількості виборців Півдня і Сходу”
Володимир Фесенко: ”Янукович утратив довіру значної кількості виборців Півдня і Сходу”

Партії регіонів удалося на 6% "підправити" на користь Віктора Януковича результати голосування в першому турі. 3% поцупили в найпотужнішого конкурента і ще стільки ж дописали тому, хто "почує кожного". Про це заявив Олександр Турчинов, голова виборчого штабу Тимошенко.

Він може документами підтвердити факт фальсифікації, та не звертатиметься до суду. Ще в ніч після голосування депутати від БЮТ стверджували, що не бачать сенсу гаяти час на судову тяганину з конкурентом, який колись довів уміння загарбати чуже — "як не шапки, то державні резиденції чи голоси виборців".

Тимошенко жорстко заявила: "Рука Януковича ніколи не ляже на Пересопницьке Євангеліє, аби скласти президентську присягу… Шансів у Януковича, який представляє кримінальні кола, не існує".

У понеділок спалахнув скандал навколо того, що результати трьох опитувань виборців на дільницях, проведених близькими до Партії регіонів структурами, не збіглися з даними найавторитетнішого Національного екзит-полу. У соціологів, заангажованих "регіоналами" та близькими до них власниками медіа, вийшло, що Тимошенко відстала від Януковича на 10%. В об"єднання кількох найстаріших та найбільших соціологічних служб цей показник становив лише 4%. Коли штаб Тимошенко завершив власний підрахунок голосів за виборчими бюлетенями, керівник передвиборної кампанії прем"єр-міністра Олександр Турчинов сказав: "Ми маємо результат, що свідчить: у першому турі виборів 32,1 відсотка отримав Віктор Янукович, 27,7 відсотка — Юлія Тимошенко, 12,9 відсотка — Сергій Тігіпко, 6,9 відсотка — Арсеній Яценюк і 5,4 відсотка — Віктор Ющенко". Тобто викрито брехню "придворних соціологів".

Можливо, ця заява вплинула на події в Центрвиборчкомі. Після підрахунку голосів за 90% бюлетенів він раптом уповільнив роботу, щогодини потроху, але помітно "покращуючи" результат Януковича. Водночас представники Тимошенко в Західній Україні повідомили, що ЦВК зумисне гальмує передачу до Києва даних за тими регіонами, де прем"єр-міністр найпопулярніша. Після заяви Турчинова Центрвиборчком пішов відпочити, але встиг повідомити про зменшення розриву між основними кандидатами.

Утім, Турчинов сказав, що штаб Тимошенко вирішив не судитися через украдені голоси: "Ми лише констатуємо, що наші опоненти, представники Віктора Януковича, змогли зробити локальні фальсифікації на багатьох дільницях Східної України". Він відзначив, що це сталося в Донецькій, Луганській, Харківській, Дніпропетровській та деяких інших  областях. Довести факт "зменшення результату Юлії Тимошенко на 3 відсотки і збільшення на 3 відсотки результату Януковича" (тобто фальсифікації мінімум 6% голосів) штаб Тимошенко міг би простим зіставленням протоколів: у багатьох дільницях виявили неточності, які засвідчили факти "підправляння" волевиявлення громадян. Проте Турчинов зауважив, що оскарження результатів "тільки все ускладнить, може затягнути проведення другого туру і взагалі бути використаним для того, щоб зірвати виборчий процес".

Тимошенко переможе з відривом мінімум у сім відсотків, прогнозує Олександр Турчинов

Політик висловив упевненість, що Тимошенко виграє вибори і без судової тяганини: "Результати першого туру доводять, що більшість наших громадян не підтримають ніколи криміналітет, прихід до влади кланів, які не планують працювати на національні інтереси. Більшість громадян висловилися за демократичний розвиток України, за європейський розвиток нашої держави. Більшість проголосували за тих кандидатів, які дійсно можуть представляти державу".

Експерти також одностайні в тому, що Віктор Янукович вичерпав усі свої ресурси. Бо ті західно- й центральноукраїнські виборці, які віддали голоси за Ющенка, Яценюка, Гриценка, в другому турі об"єднаються навколо Тимошенко — аби тільки не допустити криміналітет до влади.

— Несподівано високий результат Сергія Тігіпка у східних областях та на півдні свідчить, що Янукович утратив там довіру значної кількості виборців. Якщо вони, незважаючи на тиск Партії регіонів, не побоялися відмовити Януковичу в першому турі, то, очевидно, не проголосують за нього і в другому, — вважає керівник аналітичного центру "Пента" Володимир Фесенко.

Соціолог Ірина Бекешкіна підтвердила, що у прем"єр-міністра перед другим туром є резерв на рівні мінімум 18% голосів. А Янукович витратив усі ресурси і на збільшення підтримки сподіватися не може.

До того ж депутати від БЮТ мають намір цього тижня перекрити Партії регіонів традиційні можливості для махінацій, ухваливши необхідні поправки до закону про вибори. Навіть якщо опозиція заблокує цей процес у Верховній Раді, Тимошенко переможе з відривом мінімум у 7%, прогнозує Олександр Турчинов.

На вечір понеділка, коли стався "соціологічний скандал", такі авторитетні навіть за кордоном структури, як фонд "Демократичні ініціативи", Центр ім. Разумкова, Київський міжнародний інститут соціології звинуватили Партію регіонів у брехні. Соціологи, що проводили Національний екзит-пол, заявили про готовність довести правдивість своїх результатів. Політолог Ігор Жданов підтвердив, що методологія, за якою проводили опитування, відповідає міжнародним стандартам і не викликає підозр, а згадані центри з 1998-го проводять подібні дослідження, завжди застосовуючи систему взаємного контролю.

Соратники Януковича вирішили відповісти опонентам силою. Вони вивели під стіни Центрвибочкому галасливу юрбу любителів шансону. В повітрі запахло фарсом "на тему подій 2004 року".

Зараз ви читаєте новину «"Шансів у Януковича не існує"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути