Ексклюзиви
середа, 06 червня 2007 15:49

"Санітарний кордон" посилюється

Комітет Європарламенту із закордонних справ підтримав проект доповіді, яка містить рекомендації щодо переговорів з укладення посиленої угоди між ЄС і Україною. Доповідь, яка в липні має перетворитися на резолюцію ЄП, є позитивною щодо амбіцій Києва стати колись членом ЄС. Це — традиційно для Європейського парламенту.

Ще під час помаранчевої революції та після неї він зарекомендував себе як єдиний орган Європейського Союзу, який має відверті симпатії до України. Однак впливу на рішення, які ухвалювалися в ЄС щодо Києва, це не мало жодного. Воно зрозуміло — Європарламент у цьому випадку може лише висловлювати свою думку, а прислухатися до неї чи ні — це особиста справа Єврокомісії і Ради ЄС.

Отож, Євросоюз у цілому не зробив жодного справжнього кроку назустріч Україні, починаючи з того самого 2004-го. Навіть більше за те: про "втому" від України зараз говорять набагато частіше, аніж про потребу зближення з нею.

До Росії ставляться просто поблажливо

Так, в Україні політична криза. Але така сама і в Румунії, і політики там навіть не намагалися домовитися між собою, але ніхто ж не думає виключати цю країну з ЄС. Єдине, що сьогодні пропонують Україні з боку Євросоюзу, — це угоду про спрощення візових процедур (для певних, далеко не всіх категорій населення), ну й міфічна "посилена" угода без жодної конкретики. Тоді як навіть концепція "європейського сусідства" чітко вказувала, зокрема на необхідність досягнення так званих чотирьох свобод — вільного руху через кордони людей, товарів, капіталів і послуг. Тоді як з іншими європейськими країнами ЄС будує свій діалог, виходячи з зовсім інших позицій. Зрештою, тоді як до Росії ставиться просто поблажливо, іноді з великим переляком.

Звісно, нам аж ніяк не слід ревнувати ЄС до Росії чи інших держав. Але незрозуміло, що це все означає, чому "європейські" лідери весь час намагаються при цьому запевнити нас у своїх дружніх почуттях і великому партнерстві.

Важко також зрозуміти, навіщо "європейці" свідомо, з усіх сил намагаються обмежити нормальне спілкування українців із навколишнім світом, змушуючи їх до все більш принизливих процедур отримання віз. Це навряд чи можна записати до активу об"єднувачів Європи. Зате це додає сміливості й нахабності тим, для кого холодна війна все ще триває, і для кого правий лише той, за ким — сила. Військова, фінансова, газова...

Ні українці, ні росіяни, ні європейці досі нічого не зробили для подолання "лінії Керзона". Навпаки, робиться все для посилення "санітарного кордону". Рішення комітету Європейського Парламенту — це найкраще з того, чого можна досягти в таких умовах.

Зараз ви читаєте новину «"Санітарний кордон" посилюється». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути