четвер, 07 липня 2011 06:30

Самосели захоплюють стадіони

У Києві відбулися дебати на тему "Проведення великих спортивних заходів зміцнює економіку країни". Закордонні експерти застерегли Україну від будівництва до футбольного Євро-2012 "білих слонів". Так у Міжнародному олімпійському комітеті називають об'єкти, які стають затребуваними після проведення спортивних заходів.

— Міжнародні чемпіонати дають лише короткостроковий ефект. За рік після Кубка світу економіка ПАР зросла на половину відсотка, хоч прогнозували 3, — каже директор із питань політики і зовнішніх зв'язків торговельної асоціації Південно Африканської Республіки Лієполло Лебоханга Пхеко.

— До проведення чемпіонату світу у країні створили понад 300 тисяч робочих місць. Однак більшість із них були тимчасові. І до кінця 2010-го їх поменшало більш як на мільйон. Зростання економіки було пов'язане лише з розвитком туристичного й готельного секторів. Бум промислового виробництва, який спровокували розвитком інфраструктурних проектів, зійшов нанівець. Обсяги виробництва цементу, сталі й металу зараз падають. Основний прибуток від проведення чемпіонату одержали великі транснаціональні корпорації, що були офіційними спонсорами. Місцеві навіть не могли продавати свою їжу й напої на спортивних спорудах. На утримання стадіонів доводиться витрачати великі гроші. Деякі споруди захоплюють самосели. Після чемпіонату простоює реконструйований аеропорт в Йоганнесбурзі.

— Якщо вам потрібні дороги, мости чи аеропорти, будуйте їх, але не прив'язуйте ці проекти до Євро-2012. Інакше ви намагаєтеся реальний розвиток національної економіки підмінити спортивними мегазаходами, — додає індійський парламентарій Мані Шанкар Айяр. — Індія торік проводила Ігри Британської співдружності, на які витратили близько 18 мільярдів доларів замість запланованих 1,5 мільярда доларів. Інвестиції потрапили до рук небагатьох жителів Делі. Решта як були бідні, так і залишилися. Індійський народ постраждав через нечувану корупцію, а всі "вершки" зібрали ті, для кого спорт — синонім слова "бізнес".

Зараз ви читаєте новину «Самосели захоплюють стадіони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути