четвер, 13 листопада 2008 20:09

З Обамою Америка стане іншою

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Новим президентом США став Барак Хусейн Обама. Американські вибори 2008 року вже називають історичними, а переможця порівнюють із Джоном Кеннеді.

Обидва — молоді харизматичні демократи, які проголосили настання нової ери в американській політиці. Кеннеді був першим обраним на пост президента США католиком, Обама — перший темношкірий.

Проголосувавши за мулата, американці продемонстрували свободу від колишніх забобонів. Але й сам Обама не позиціонував себе як представник кольорової меншини й відмовився від мусування расової проблеми. Син кенійського пастуха й білої американки довів, що колір шкіри не має вирішального значення. Як і Джон Кеннеді, Барак Обама переміг завдяки двом заповітним словам — "надія і зміни".

Більшість американців усвідомлюють, що жити, як раніше, не можна. Люди переконані, що останнім часом країна рухалася в невірному напрямі. Народжена в США глобальна економічна криза завдала  удару по засадах американської держави. Зовнішня політика Джорджа Буша зробила Америку однією з найнепопулярніших країн у світі. Виявилося, що міжнародний авторитет можна здобути не бомбами й ракетами, а моральним лідерством.

Кандидат від республіканців, ветеран В"єтнаму 72-річний Джон Маккейн уособлював стару Америку, його сприймали як спадкоємця президента Буша. Він був приречений на поразку: американці жадають змін. Для мільйонів громадян молодий і енергійний Обама — це політик XXI століття, здатний подолати кризу й відродити могутність Сполучених Штатів. Це нові рішення, нові підходи до світових проблем, новий імідж США.

Письменник-емігрант Олександр Геніс сказав: "Я довірив би Маккейнові минуле, але не майбутнє. Маккейн краще знає, яким він хоче бачити світ. Зате Обама краще знає, яким світ хоче бачити Америку. А це означає, що в них більше шансів домовитися".

Надмірні соціальні пільги і є порушенням громадянських прав

Американські виборці поставили "двійку" політиці Буша, стали вищими за расові забобони, віддали перевагу не "старому солдатові", а інтелігентному й миролюбному лібералу. Схоже, вибір американців схвалюють у світі — від Парижа й Берліна до Куби й Венесуели. А значить, США зробили перший крок до повернення колишнього авторитету. Тепер черга за новим президентом, який очолить Білий дім 20 січня 2009 року. Звісно, ніхто не може відповісти на запитання, чого чекати від Барака Обами. Але цим і привабливий Кеннеді ХХI ст. — готовністю до нестандартних і сміливих кроків.

З ім"ям Обами пов"язують зміни зовнішньої політики США. Опоненти навіть дорікали йому в безхребетності: нібито віддасть Україну на розтерзання Кремлю. Мабуть, чутки про надмірну м"якість Обами перебільшені — досить згадати, що його радником є відомий Збіґнєв Бжезинський. Інша річ, що у нового президента буде свобода маневру: він може поєднувати твердість і розумні вчинки. Люди, які ніколи не сіли б за стіл переговорів із Джорджем Бушем, здатні домовитися із Бараком Обамою.

Зрозуміло, що пріоритетним завданням американського лідера стане боротьба з масштабною економічною кризою. Обаму вважають політиком лівих поглядів, тому слід чекати активнішого втручання держави в економічні процеси, реформ оподаткування, освіти і охорони здоров"я, намагань пом"якшити різницю між багатими і бідними. Втім, можливі й сюрпризи. Темношкірий сенатор не раз заявляв: "Надмірні соціальні пільги і є порушенням громадянських прав". Народному улюбленцеві Обамі можуть пробачити непопулярні системи заходів, на які не наважувалася адміністрація Буша.

Пересічні американці сповнені надій. Чи здійсняться вони? У Барака Обами є унікальний шанс, але в нього немає права на помилку. Якщо 44-й президент зуміє подолати кризу, він посяде гідне місце серед великих лідерів США. Інакше криза поховає і самого Обаму, і залишки американської могутності. Українці, які пережили помаранчеву революцію, знають: рожеві мрії можуть не здійснитися, а вчорашній кумир  перетвориться на політичного невдаху.

Немає впевненості, що з президентом Обамою Америка стане кращою, але вона точно буде іншою. А з нею зміниться і весь світ.

Зараз ви читаєте новину «З Обамою Америка стане іншою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути