четвер, 30 квітня 2020 07:30

Розслідування вбивства Катерини Гандзюк завершили

Автор: fakty.com.ua
  Активісти прийшли під Офіс президента з вимогою звільнити генерального прокурора Ірину Венедіктову. Вважають, вона розвалила справу про вбивство Катерини Гандзюк. Потім влаштували акцію під будинком, де живе Венедіктова. 27 квітня, Київ
Активісти прийшли під Офіс президента з вимогою звільнити генерального прокурора Ірину Венедіктову. Вважають, вона розвалила справу про вбивство Катерини Гандзюк. Потім влаштували акцію під будинком, де живе Венедіктова. 27 квітня, Київ

— Виконавці та замовники вбивства Катерини Гандзюк отримають заслужене покарання. Всі матеріали готові. Слідчі зібрали доказову базу, що дасть можливість довести позицію обвинувачення в суді. Сподіваюся, справу розглянуть першочергово, — каже голова Служби безпеки України Іван Баканов, 45 років.

27 квітня Служба безпеки України та Офіс генпрокурора завершили досудове розслідування справи про вбивство радниці мера Херсона 33-річної Катерини Гандзюк. У замовленні злочину підозрюють голову Херсонської облради 50-річного Владислава Мангера та помічника-консультанта депутата цієї ж ради, лідера злочинного угруповання "Москал" 42-річного Олексія Левіна.

До виконання нападу залучили колишнього військового Сергія Торбіна, а він — чотирьох своїх товаришів. Посередником був тодішній помічник нардепа Ігор Павловський. Розглядали кілька варіантів "покарання" Катерини Гандзюк, кажуть слідчі. На них установили "розцінки". Поламати жінці кінцівки коштувало $6,5 тис., облити кислотою — від $2,5 тис. до $3 тис.

На Катерину Гандзюк напали неподалік дому 31 липня 2018 року — вилили літр сірчаної кислоти. Отримала хімічні опіки третини тіла. Перенесла 14 операцій. Після трьох місяців у лікарні померла.

Виконавці вбивства Катерини Гандзюк засуджені. Вироки набули чинності 18 липня торік. Отримали від трьох до шести років в'язниці. Всі визнали провину. Ігор Павловський пішов на угоду зі слідством. Надав свідчення про організаторів і замовників. Його справу слухає Приморський райсуд Одеси.

Щодо Мангера та Левіна слідство було призупинене у зв'язку з розшуком останнього. Його затримали в Болгарії наприкінці січня і 16 березня екстрадували в Україну. Мангер — на свободі під заставою 1,15 млн грн, Левін — під вартою без права на заставу. Справу направлять до суду для розгляду по суті, коли всі сторони ознайомляться з матеріалами.

"Нас із вами годують лайном. Ми не станемо терпіти, — заявили учасники спільноти "Хто замовив Катю Гандзюк?" у фейсбуку. Того ж вечора вийшли на протест під Офіс президента. — Саме Володимир Зеленський обіцяв посадити вбивць. Саме він привів до влади Ірину Венедіктову, яка всього за 40 днів розвалила справу і діє в інтересах замовників та організаторів убивства".

— Досудове розслідування мало тривати ще три місяці, — пояснює 34-річний Роман Сініцин, волонтер, товариш Катерини Гандзюк. — У березні колишні генпрокурор Руслан Рябошапка та його заступник Віктор Трепак зробили все можливе, щоб домогтися цього подовження терміну. Не вистачало доказів причетності Мангера. Дуже раділи швидкій екстрадиції Левіна з Болгарії. Той мав дати свідчення на голову ­Херсонської облради. Він ще не сказав жодного слова. Відмовляється від співпраці зі слідством. У такому стані справу не можна передавати до суду. Єдиний, хто виграє — Мангер. Без свідчень Левіна його не притягти до відповідальності. Справа розвалиться. А Венедіктова й Офіс генпрокурора скажуть, що винні непрофесійні суди.

Мангер і його представники впливають на свідків. Маємо інформацію, що вони домовилися з Левіним. Він не свідчитиме. Відсидить у в'язниці й отримає винагороду.

До Віктора Трепака, який раніше курирував справу Гандзюк, приходили від Мангера. Він не став домовлятися. Тільки-но Венедіктову призначили генпрокурором, в її офісі з'явилися люди з Херсона. Видно, з нею вдалося. Справу свідомо розвалюють.

Зараз ви читаєте новину «Розслідування вбивства Катерини Гандзюк завершили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути