Ексклюзиви
пʼятниця, 23 березня 2012 05:00

Росія не має ресурсів на великі проекти

Президент України здійснив робочий візит до Росії на саміт Євразійського економічного співтовариства. Мав нетривалу зустріч із російським прем'єр-міністром Володимиром Путіним. Але жодних заяв не зробив. По суті, це означає провал перемовин із Росією, вважає директор Інституту національної стратегії, 33-річна Олеся Яхно:

— Це була скоріше формальна, ніж змістовна зустріч. Росія зараз зосереджена на своїх внутрішніх проблемах у світлі переобрання Путіна. Україна ж — на газі та виборах.

Українська влада на вступ до Митного союзу та здачу газотранспортної системи не піде. До виборів Янукович ще поексплуатує російську тему, але суто на рівні декларацій та намірів. Наобіцяє і покращення відносин, і мову, й культуру — аби лише не втрачати електорат на сході країни. Росії подібні заяви з українського боку подобаються. Вони допомагають Путіну створити ілюзію успіху російської зовнішньої політики. Але натомість Україні вона нічого не дасть. Будь-який масштабний проект Росія зараз не потягне. Вона просто не має на це ресурсу, а за ту ж інтеграцію в рамках Митного чи Євразійського союзів треба платити.

І в Україні, й на Заході люблять перебільшувати вплив Росії. Шантажувати вона, звісно, може ефектно. Але на щось більше її не стає. Навіть Білорусь відмовилася від поглиблення інтеграції та створення Євразійського союзу. Бо він реально не працює! Не може бути сильним проект, де Росія намагається відстоювати лише власні економічні інтереси, а не мислить категоріями союзу держав. Янукович і українські олігархи чудово це бачать.

У санкціях і торговельних війнах Москви проти Києва є економічний і політичний боки. Імідж Путіна в Росії тримається на зовнішньому ворогові. Його президентська кампанія нагадувала риторику вітчизняних воєн 1812-го та 1941-го років. Мовляв, вороги зусібіч оточили. Це нагнітання вимагає від Путіна тактики барона Мюнхгаузена: щодня вигадувати якісь подвиги, демонструвати перемоги в різноманітних сутичках. Внутрішні клопоти надто заплутані — там і небезпечний Кавказ, і немодерна економіка, і непередбачувані соціальні процеси. Гра з ними може вдарити по самій владі. А зовнішній рівень конкретних результатів не вимагає, зате російське суспільство єднає. Так що і газові, і торгові війни продовжаться. На цьому тлі заява Януковича про закупку газу в Євросоюзу — дуже вдала. По суті, це шантаж Росії. А та відносини з ЄС не псуватиме через Україну. Вона прагне виглядати в очах Заходу краще, ніж Україна.

Зараз ви читаєте новину «Росія не має ресурсів на великі проекти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути