вівторок, 03 грудня 2019 06:25

"Російський газ може стати парадним входом для РФ в Україну"

28 листопада у австрійському Відні відбулися двосторонні газові переговори між Росією та Україною.

"Обговорили умови транзиту газу в Європу від 2020 року, перспективи прямої купівлі російського палива для споживачів України", — повідомляє Міністерство енергетики РФ.

Зустріч відбулася у рамках підготовки до підписання договору про транспортування газу через Україну, йдеться в повідомленні на сайті Міністерства енергетики та захисту довкілля. Про прямі поставки російського газу Україні — жодної згадки. Раніше прем'єр-міністр Олексій Гончарук запевнив, що переговори на цю тему з Москвою не ведуться.

На зустрічі були міністри енергетики РФ і України Олександр Новак та Олексій Оржель, керівники Газпрому й Нафтогазу.

Чинний транзитний кон­тракт уклали 2009-го на 10 років. Його дія завершується 1 січня. РФ прагне максимально скоротити транзит свого газу через українську територію. Для цього будує "Північний потік-2" — газопровід у Німеччину в обхід України. Київ домагається нового контракту на 10 років. Росія наполягає, щоб Україна почала купувати газ у неї. Чотири роки отримуємо його з Європи.

— Перемовини продовжуватимуться і в двосторонньому, і в тристоронньому форматі з ЄС, — каже політолог 66-річний Віктор Небоженко.

— Путін шантажує Україну та президента Зеленського. Мовляв, не підпише жодних угод, у тому числі по Донбасу, поки Київ не відмовиться від $2,8 млрд компенсації за недопоставлений газ для транзиту за рішенням Стокгольмського арбітражу. Для РФ надзвичайно важлива відмова України від цього успіху. Бо за невиплату їй загрожує штраф до $12 млрд.

— За допомогою газу Росія корумпує демократичні еліти України та європейських держав. Монопольний вплив РФ на будь-яку сферу суспільного життя дає додаткові важелі тиску та шантажу, — запевняє політолог Михайло Басараб, 42 роки. — Класичним прикладом є Харківські угоди (2010-го продовжили перебування Чорноморського флоту РФ у Криму до 2042 року в обмін на знижку на газ. — ГПУ). Зеленський має виконувати передвиборчі обіцянки. Для цього потрібен ресурс. Дешевий російський газ може стати парадним входом для РФ в Україну. Вкотре дасть Москві можливість впливати на політику України та підривати суверенітет.

Зараз ви читаєте новину «"Російський газ може стати парадним входом для РФ в Україну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути