Ексклюзиви
четвер, 06 серпня 2020 06:35

Російська агресія на Донбасі заходить на друге коло

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

Перший звіт міжнародних спостерігачів про всеосяжне припинення вогню з 27 липня вкотре засвідчив готовність України до серйозних кроків, а Росію окреслив як злісного порушника. Фіксує відкриття вогню, присутність озброєння в заборонених зонах, переміщення важкої артилерії, недопуск спостерігачів. Водночас у Білорусі затримали бійців приватної військової компанії Вагнера, які вже дають свідчення про агресію Росії на Донбасі та в інших конфліктах.

Притлумлювати інформаційний негатив ворожа пропагандистська машина взялася швидко. По-перше, використали призначення головою делегації України в Тристоронній контактній групі Леоніда Кравчука. У програмі "60 минут" він активно просував тези "русского мира" під компліменти ведучої українофобки Скабєєвої.

Чому призначили Кравчука, а не міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова? Бо між Резніковим та керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком величезна прірва у поглядах на дипломатичні інструменти тиску на агресора. Єрмаку не потрібні такі сильні учасники в переговорах із Росією. Москва зла на голову ОП за провал плану з "консультативною радою" (у ній мали відбуватися прямі переговори Києва з Донецьком і Луганськом. — ГПУ) та долучення в Тристоронню контактну групу переселенців з окупованих територій. Відповідно Кравчук був ідеальною кандидатурою для Єрмака, але не для України.

Наступним кроком стала гучна заява про вихід Росії з "нормандських переговорів" на рівні радників лідерів держав. Мовляв, вважає їх "виставою" та "імітацією бурхливої діяльності". Про це йшлося в листі Дмитра Козака, відповідального за Донбас у Кремлі, до радника німецької канцлерки Анґели Меркель. Кремль корчить із себе месію миру, можливого винятково на його умовах. Ідеться про примус до прямих перемовин з ОРДЛО. Але Європа не любить ультиматумів.

Далі може бути силовий варіант — загострення на Донбасі. Про це свідчить третій інформаційний постріл Кремля. Він заявляє про готовність відкрито постачати озброєння на окуповані території, якщо США приймуть закон про щорічну військову допомогу Україні на 300 мільйонів доларів. Мовляв, щоб "мирні жителі" захищалися від американських гвинтівок. Звісно, військова допомога Америки лише посилює оборонну міць України й не застосовується на Донбасі. Ті ж протитанкові Джавеліни перебувають у бойовій готовності на випадок чергової агресії Москви.

Отже, вкотре Путін показує небажання миру на Донбасі. Бо за всіма попередніми домовленостями, муситиме вивести війська з окупованої території, місце яких має зайняти контингент міжнародних спостерігачів. Україна ж отримає контроль над кордоном і зможе провести вибори. Тоді увага світу повернеться до Криму.

Росія може маніпулятивно вийти з переговорів і повернутися, застосовуючи силу через бойові дії. До запеклих боїв потрібно готуватися. 120-тисячне російське військо розтягнулося вздовж східного кордону.

Зараз ви читаєте новину «Російська агресія на Донбасі заходить на друге коло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути