пʼятниця, 25 січня 2013 05:45

Росія відмовляється від зайвої власності в Криму

Автор: фото: ОЛЬГА КАМЄНЄВА
  Володимир Ларцев: ”На певних землях уже зведені котеджі та комерційні будівлі, за якими стоїть керівництво флоту”
Володимир Ларцев: ”На певних землях уже зведені котеджі та комерційні будівлі, за якими стоїть керівництво флоту”

Цьогоріч закінчать інвентаризацію майна російського Чорноморського флоту в Україні. Справжня мета цієї справи — масштабна приватизація нерухомості, вважає полковник у відставці, екс-радник голови Фонду держмайна 54-річний Володимир Ларцев:

— Технічно інвентаризацію закінчили ще в середині минулого року.  Її затягують, бо досі не узгодили проблемні питання на найвищому рівні.

По-перше, з переглядом кількості землі та майна в оренді треба внести формальні зміни в Харківські угоди 2010 року. По-друге, на певних землях уже зведені котеджі та комерційні будівлі, за якими стоїть керівництво флоту. В період протистояння між Україною і Росією в 2005-2007 роках Фонд держмайна Криму заявляв, що росіяни незаконно використовують 187 об'єктів. Тепер Москва хоче узаконити цю власність. По-третє, в майні флоту зацікавлені й українські бізнесмени. Той же міністр оборони Павло Лебедєв зі своїми структурами. Тож є конфлікт бізнес-інтересів.

Як пояснити, чому питання ревізії ЧФ стало таке актуальне?

— Після Харківських угод вартість оренди за перебування флоту формально збільшено до 800 мільйонів гривень на рік. Керівництво Росії вирішило позбавитися того, чим не користуються.

Про які суми йдеться?

— За документами Севастопольської держадміністрації, сумарна вартість інвестиційних проектів на об'єктах і землях, що звільняються — 1,7 мільярда доларів. Найцінніше — земля в Севастополі, інших прибережних зонах. Їх планують забудувати житлом, готелями.

Яку роль відводять новому міністру оборони Павлу Лебедєву?

— Усі підписи мають бути погоджені з ним. На тендерах переможуть фірми, наближені до "сімї" Януковича та самого Лебедєва. Він же забезпечуватиме і російський інтерес.

Лебедєв призначив своїм заступником Артуро Франциско Бабенка. Це людина не військова. Володіє кількома суднами, підприємством з виробництва взуття, одягу. Був партнером Лебедєва в торговельному бізнесі в Криму. Міністр підбирає людей, які допоможуть йому краще продати військову нерухомість.

Як будуть враховуватися інтереси росіян?

— У кримській пресі проходило багато інформації стосовно оборудок із забезпечення російського флоту харчами, амуніцією, будівництвом житла для моряків. Фірми Лебедєва були головними виконавцями цих замовлень. Тому він має дуже теплі стосунки з росіянами. Додам, що Лебедєв будував бізнес у Криму, коли нинішній голова Служби безпеки Олександр Якименко працював начальником Севастопольського управління СБУ. Завдяки їм із Балаклавської бухти витіснили фірми кримських бізнесменів. Зараз там триває активне будівництво котеджів, яхт-клубу, готелів.

Зараз ви читаєте новину «Росія відмовляється від зайвої власності в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути