Ексклюзиви
вівторок, 10 жовтня 2017 07:40

Росія постачає донбаське вугілля в Європу

— Ми купуємо антрацит у США й африканських країн, а Польща — з наших окупованих територій, — каже міністр енергетики України 54-річний Ігор Насалик 4 жовтня під час візиту до Варшави. — Це не по-партнерському.

Вугілля з окупованого Донбасу вивозять через Росію в Польщу за підроб­леними документами. Прибуток іде до кишені ватажка ЛНР Ігоря Плотницького, повідомили того дня польські ЗМІ. Цю інформацію підтвердив тамтешній міністр енергетики Кшиштоф Тхужевський.

— Ми офіційно заявили: вважаємо закупівлю антрациту з Донбасу прямим фінансуванням тероризму. Міністр енергетики Польщі запевнив, що буде перевірка і такі постачання заборонять. Я зустрівся з журналістом, який опублікував першу ­частину розслідування. Буде друга і третя. Воно пов'язане з постачанням антрациту з ОРДЛО і в інші європейські країни, — говорить Ігор Насалик.

За січень–вересень обсяг поставок вугілля до Польщі перевищив 93 тис. т, пише видання "Ліга.нет" із посиланням на дані "Российских железных дорог" та митних декларацій міграційної служби РФ. Це понад 10% всього нелегально вивезеного вугілля з Донбасу за цей період. Щомісяця бойовики відправляють у РФ майже 1 млн т вугілля. Там воно отримує сфабрикований сертифікат походження, і Москва приймає його як імпорт з України. Далі — продають за кордон.

15 березня Рада нацбезпеки й оборони України припинила переміщення вантажів через лінію зіткнення на Донбасі. Так узаконила блокаду окупованих територій, яка доти тривала як громадська акція. 1 березня бойовики заявили про "націоналізацію" всіх українських підприємств. Зокрема, шахт корпорації СКМ мільярдера Ріната Ахметова.

"Це політика Росії задля економічної легалізації ДНР і ЛНР. Показують, що в Європи з ними взаємовигідний бізнес, — пише президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" 54-річний Михайло Гончар у блозі для видання "Обозреватель". — РФ не зацікавлена далі утримувати псевдодержавні утворення на Донбасі. Сприяє, щоб самі себе забезпечували.

Євросоюз має ретельніше контролювати режим санкцій. До цього спонукатимуть нові американські, — продовжує експерт. — Можуть вдарити не тільки по російських компаніях, а й по європейських — за оборудки з підприємствами з окупованих територій Криму чи Донбасу.

Києву потрібно вимагати від уряду Польщі припинити подібну практику й покарати тих, хто підписав контракти. З фактажем треба звертатися до Єврокомісії (уряд Європейського Союзу. — ГПУ).

Перевірка потрібна й в Україні. Через подібні схеми вугілля з ОРДЛО може легально надходити на експорт і з нашої території".

Зараз ви читаєте новину «Росія постачає донбаське вугілля в Європу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути