четвер, 24 січня 2008 17:21

Росія погрожує "адекватними заходами"

Цього тижня МЗС Росії заявило, що можлива інтеграція України в НАТО ускладнить російсько-українські відносини. Так Москва відреагувала на лист президента Віктора Ющенка, прем"єра Юлії Тимошенко та голови Верховної Ради Арсенія Яценюка до генсека Альянсу Яапа де Хооп Схеффера щодо приєднання України до Плану дій із набуття в ньому членства.

"Складається враження, що нинішнє російське керівництво розглядає зближення з НАТО багато в чому як альтернативу добросусідським зв"язкам із Російською Федерацією", — йдеться в заяві.

— Це попередження Росії, написане дипломатичною мовою, — коментує експерт із питань зовнішньої та внутрішньої політики Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач, 38 років. — Російське керівництво звикло трактувати Україну як "другу Росію". Воно переконане, що має право нібито на братських підставах указувати нам, із ким дружити.

МЗС Росії у заяві також погрожує Україні "адекватними заходами".

— Незрозуміло, що мається на увазі, — каже директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександр Потєхін, 58 років. — Можливо, це економічний шантаж. Так у рамках нормальних добросусідських відносин не роблять.

Експерт переконаний, що заява російського МЗС свідчить: Росія досі керується щодо України імперськими задумами. Вона не розцінює її як рівноправного партнера, тисне та ігнорує принципи міждержавних відносин.

— Тут нічого страшного немає, — зазначає Олександр Потєхін. — Свого часу Росія так само лякала балтійські країни. Та вони стали членами НАТО й від таких заяв не постраждали.

Володимир Горбач також переконаний, що рано чи пізно Росії доведеться змиритися з тим, що Україна — окрема держава зі своїми національними інтересами. Й інтеграція в НАТО — один зі способів це довести.

Зараз ви читаєте новину «Росія погрожує "адекватними заходами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути