пʼятниця, 30 серпня 2013 09:28

"Росія може припинити подачу газу в жовтні"

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Георгій Чижов: ”У ЄС розуміють, що мають з Україною спільну проблему, — це Росія”
Георгій Чижов: ”У ЄС розуміють, що мають з Україною спільну проблему, — це Росія”

Москва має конкретний план із недопуску України в Євросоюз, говорить керівник українського бюро Центру політичних технологій Георгій Чижов, 40 років. Але назвати його дієвим — важко.

— Проблем у Кремля дві, — пояснює Георгій Чижов. — Перша — він пізно почав кампанію тиску. За півроку нічого не зробиш. По-друге, російські дії лише допомагають інтеграції України на Захід, бо викликають невдоволення місцевих еліти й суспільства.

У Москві сподівалися, що ЄС заблокує підписання Угоди про асоціацію. Говорили європейцям, що в нас не виконують підготовчого плану, не відпускають Тимошенко, утискають свободу слова. Росії здавалося,  цього достатньо. А зараз це відійшло на другий план, навіть ув'язнення Юлії Тимошенко. Європейці зрозуміли: Київ слід підтримати, інакше вони його втратять.

У Кремля залишилося мало важелів впливу на Україну. Припускаю, можуть використати найрадикальніші. Наприклад, припинити подачу газу в жовтні, коли його треба найбільше. Україні доведеться обмежити поставки палива до Європи. Можливий скандал. Але й це не завадить європейській інтеграції. У ЄС розуміють, що мають з Україною спільну проблему, — це Росія.

Кремль тисне на Київ зокрема шляхом створення перепон для українських олігархів. Це ефективно?

— Болюче питання, бо російський ринок для багатьох із них — пріоритетний. Але вплив олігархів на українську владу обмежений. Їхнє місце поступово посідає пропрезидентська "сім'я", яка не має економічних інтересів у Росії.

Українські олігархи дратують Кремль, бо їхні телеканали не агітують за Митний союз. У Москві вважають: якщо ЗМІ висловлюють якусь позицію, то це позиція їхніх власників. Вони не знають, що в Україні все інакше, ніж у Росії: є редакційна політика. Навіть якщо на кількох телеканалах сидять російські топ-менеджери, їхня редакційна політика залишається проєвропейською. Змусити замовкнути засоби масової інформації Петра Порошенка через тиск на "Рошен" — дивний спосіб, адже не він вирішує, що ставити в ефір. Важко уявити, що Рінат Ахметов прийде до Януковича і скаже: "А давайте у Митний союз". Те саме — щодо Віктора Пінчука.

Як далеко здатна зайти Росія у розриві економічних зв'язків?

— Може скасовувати зону вільної торгівлі з Україною в межах СНД. І це буде провал інтеграційної політики Кремля. Бо спочатку завели Україну у власну зону торгівлі, а тоді її вигнали.

Звісно, для української економіки можуть настати важкі часи. Але підприємства переорієнтуються на інші ринки й навіть зміцнять свої позиції. Так було з іншими сусідами Росії. Зокрема з Латвією. Але потім вона вступила до Євросоюзу і Кремль змирився.

Чи вдасться Москві спричинити девальвацію гривні?

— Для цього треба розуміти, за рахунок чого гривня тримається. Я, наприклад, до кінця не збагну. Бо ресурсів для її підтримки не вистачає. Якщо вона завалиться восени, це спровокує падіння життєвого рівня населення і ще більше — рейтингу президента Януковича. З іншого боку, українська продукція стане дешевшою й конкурентнішою на зовнішніх ринках. Це допоможе пережити економічну блокаду з боку Росії  та підвищить рейтинг опозиції. Хоча простих людей шкода.

Як діятиме Кремль після підписання Києвом Угоди?

— Намагатиметься гальмувати ратифікацію документа як в Україні, так і в державах ЄС. У нас це складно, бо євроінтеграцію підтримують усі парламентські фракції, крім комуністів.

Східноєвропейські країни ратифікують Угоду. Для них відкривається великий сусідній ринок. Крім того, вони не хочуть мати кордону з Росією. Кремль більше працюватиме у Західній Європі. Але там упреться в німецьку політику. Німеччина зміцнила свій статус у ЄС, адже витягує на собі економіку Європи. Якщо Угоду про асоціацію підпишуть, це означатиме, що цього хоче Берлін. Звернути його із цього шляху буде важко. А дрібніші країни можуть висунути Києву претензії, які українська влада задовольнить. Або, знову-таки, Німеччина чи Франція доступно пояснять "бунтівникам", що вони трохи помиляються.

Чого очікувати від Москви за кілька років?

— Якщо Росії не вдасться запобігти ратифікації Угоди зараз, далі не буде сенсу цього добиватися. Хіба Київ сам собі створюватиме проблеми на рівному місці.

Як Україні реагувати на російські випади?

— Не помічати. Зберігати спокій. Усе рухається за правильним курсом. Після підписання Угоди ми прокинемося у дещо іншій країні. Насамперед політично. Це буде символічно важливий крок для всіх. І для Росії зокрема.

Зараз ви читаєте новину «"Росія може припинити подачу газу в жовтні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

94

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути