четвер, 20 січня 2022 06:45

"Росія лише продемонструє вивід військ із Казахстану"

Автор: REUTERS
  Казахські військові патрулюють вулиці після придушення протестів. 12 січня 2022 року, Алмати, Казахстан
Казахські військові патрулюють вулиці після придушення протестів. 12 січня 2022 року, Алмати, Казахстан

13 січня з Казахстану почали виводити війська Організації договору про колективну безпеку. Вивід підтвердив і генсек організації, представник Білорусі, Олександр Зась. В операції задіяли понад 2 тис. миротворців і майже 250 одиниць техніки, повідомив Зась. У всіх регіонах, за винятком Алмати, Алматинської та Жамбильської областей, завершили антитерористичну операцію.

6 січня Москва та підконтрольні їй союзники ввели війська в Казахстан для придушення акцій протесту, що спалахнули 2 січня через підвищення цін на газ. Допомоги попросив президент Казахстану 68‑річний Касим-Жомарт Токаєв.

До ОДКБ входять Росія, ­Білорусь, Вір­менія, Казахстан, Узбекистан, Киргизстан, Таджикистан. Ключову роль грає РФ, її військові становлять левову частку контингенту, спрямованого в Казахстан.

Під час заворушень і зачисток загинули 206 активістів і мирних жителів та 19 силовиків. 4,5 тис. осіб травмовані, 10 тис. затримали, за даними місцевої генпрокуратури.

— Путін і Токаєв скористалися народним повстанням для державного перевороту на користь чинного президента країни. До того він не мав усієї повноти влади, — говорить публіцист 54‑річний Віталій ПОРТНИКОВ на ютюб-каналі.

— Фактичним главою держави залишався її перший президент Нурсултан Назар­баєв. На початку повстання Токаєв переконався, що вище керівництво силових структур залишається вірним Назарбаєву. Захотів позбутися опіки попередника й зачистити керівництво силових структур.

— РФ повністю не виведе війська, — каже дипломат 51‑річний Валерій Чалий для видання "Радіо Свобода". — Москва лише продемонструє виведення. Частина російських підрозділів залишиться для охорони стратегічних об'єктів.

— Скільки російських військових залишилося в Казахстані? Офіційно туди прилетіли 90 літаків з солдатами, а вилетіли 17, — говорить політолог Віктор Таран, 44 роки. — Є версія, що Росія планує відновити свої військові бази в Казахстані. Але там і так є її спецслужби. Частину зусиль РФ спрямує на Казахстан. Чи доведеться їй через це зменшити тиск на Україну? Ні. Москва активно перекидає з Далекого Сходу нові військові з'єднання. Зокрема "Іскандери" (балістичні оперативно-тактичні ракетні комплекси класу земля–земля. — ГПУ), щоб компенсувати сили, які перебувають у Казахстані.

Росія може застосовувати проти пост­радянських країн військові сили ОДКБ — для придушення масових протестів. І в Білорусі, і в Казахстані повстання були без лідерів і політичних партій — обидва закінчилися провалом і придушенням.

Зараз ви читаєте новину «"Росія лише продемонструє вивід військ із Казахстану"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути