вівторок, 24 грудня 2019 07:25

Росія й Україна погодили газову угоду

Автор: REUTERS
  Віце-президент Європейської комісії Марос Сефкович (ліворуч), міністри енергетики Росії й України Олександр Новак і Олексій Оржель (праворуч) на прес-конференції після тристоронніх газових переговорів між Європейським Союзом, ­Росією та Україною в Берліні. За два дні підписали в Мінську протокол, що має стати основою договору про транзит російського газу до Європи через Україну. 19 грудня 2019 року, Німеччина
Віце-президент Європейської комісії Марос Сефкович (ліворуч), міністри енергетики Росії й України Олександр Новак і Олексій Оржель (праворуч) на прес-конференції після тристоронніх газових переговорів між Європейським Союзом, ­Росією та Україною в Берліні. За два дні підписали в Мінську протокол, що має стати основою договору про транзит російського газу до Європи через Україну. 19 грудня 2019 року, Німеччина

20 грудня в Мінську представники України, РФ та Єврокомісії домовилися про транзит російського газу до Європи. Переговори тривали 6 год.

Ідеться про угоду на п'ять років із можливістю продовження до 10. Документ передбачає мінімальний обсяг транзиту 65 млрд кубометрів газу в перший рік і по 40 млрд кубомет­рів — у наступні чотири роки. Газпром виплатить українській стороні $2,9 млрд за рішенням Стокгольм­ського арбітражу до Нового року. Нафтогаз має відмовитися від інших позовів до міжнародних судів на $12 млрд, що зараз перебувають на розгляді. Однак це не стосується позову до РФ щодо активів у Криму.

— Рішення про майже три мільярди чітко визначене, а інші позови будуть відкликані в рамках пакету домовленостей, — каже міністр енергетики та захисту довкілля України 35-річний Олексій Оржель 21 грудня. — Зросте тариф на транспортування. Його визначать, керуючись європейськими методологіями.

— Маємо підписати все до 29 грудня, щоб із 1 січня був збережений транзит, — говорить виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко, 43 роки.

Чинний контракт уклали 2009-го на 10 років. Завершується 1 січня. РФ прагне позбавити Україну доходів від транзиту. Для цього будує в обхід "Північний потік-2" — газопровід у Німеччину. Наполягала на новому контракті на рік — доки запустить той газогін. Київ добивався угоди на 10 років.

— Україна не отримає транзиту навіть на п'ять років. Газпром розірве контракт, як тільки завершить будівництво "Північного потоку-2", — говорить експерт з енергетики Михайло Гончар, 56 років.

— Із підписаного протоколу не випливає конкретних зобов'язань Газпрому. Натомість Нафтогаз повинен відмовитися від судових позовів. Єдиний чистий позитив — це обіцянка росіян виплатити 3 мільярди доларів. Раніше пропонували віддати газом.

У протоколі контракту немає обмежуваних вимог, наприклад, "транспортуй чи плати". Це вказує на те, що росіяни не планують довго ним послуговуватися. З формальної точки зору транзит існуватиме. Тільки буде в обсягах, потрібних Газпрому для проходження зимових піків попиту в Європі.

Підписаний у Мінську документ не є зобов'язуючим. Ми не повинні зараз же забирати позови з арбітражів. У контракті не можна на це погоджуватися. Путін втягнув у газові переговори політичне керівництво України в Парижі під час "нормандської зустрічі". ­Нафтогаз опинився під подвійним тиском. Під протоколом перший підпис належить помічнику Зеленського (Андрієві Єрмаку. — ГПУ), який не має ніяких повноважень у газовому питанні. Цей факт вказує на закулісні домовленості.

Київ міг би отримати кращий конт­ракт, якби ми перечекали зиму. Європа має достатньо газу у сховищах, ми також. Натомість росіяни сильно відчули б на собі відсутність української ГТС. Кожен другий кубометр газу доставляють у Європу через Україну. Газпром втратив би половину прибутку. Тому треба почекати з остаточним підписанням контракту.

Новий договір на транзит вважає успішним для обох сторін російський експерт з енергетики Михайло Крутіхін, 73 роки:

— Українці отримали все, що хотіли. Це відносно тривалий контракт. Обсяги прокачування, які дозволять підтримувати їхню газотранспортну систему в робочому стані. І присуджене Стокгольмським арбітражем. А Газпром не втратив канал транзиту й отримає хоча б частину українського ринку (чотири роки Україна не купує газу в Росії напряму. — ГПУ).

Будівництво "Північного потоку-2" заморозили

Швейцарська компанія "Оллсіс" 21 грудня зупиняє роботу над "Північним потоком-2". Укладала труби газогону на дні Балтійського моря. За кілька годин до повідомлення про це американський президент Дональд Трамп підписав оборонний бюджет США на 2020 рік. Він запроваджує санкції проти компаній, що будують підводну частину російського газопроводу.

— Цей факт посилив наші переговорні позиції, — каже експерт з енергетики Михайло Гончар. — Але українська делегація, замість використати свою перевагу, пішла на поступки Газпрому.

Будуть спроби Росії оскаржити американські санкції в судах. Намагання добудувати газогін власними силами. РФ має одне судно, що теоретично може укладати труби в морі. Це затягне будівництво на невизначений час.

Зараз ви читаєте новину «Росія й Україна погодили газову угоду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути