Ексклюзиви
пʼятниця, 15 березня 2013 05:30

Росія хоче орендувати нашу "трубу"

Автор: Малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Останній візит президента Віктора Януковича до Москви, де планували підписати нову угоду про закупівлю газу, закінчився нічим. А російський "Газпром" почав вимагати від Києва законодавчо закріпити можливість оренди української газотранспортної системи. Тільки так ціна на газ може знизитися до $260 за тис. кубометрів (зараз вона — $416 за тис. кубометрів. — "ГПУ").

— Нічого дивного у вимозі росіян нема. Вони хочуть гарантій діяльності у консорціумі. Україні гарантії теж потрібні, — вважає експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, 32 роки. — Зараз обидві сторони шукають, як юридично оформити співпрацю в рамках консорціуму.

За теперішнім законодавством українську ГТС не можна приватизувати чи навіть здати в оренду. Москві ж вигідно перетворити українську "трубу" на акціонерне товариство. Після цього вона могла б придбати частину акцій і стати співвласником ГТС. Але тоді Україна ризикує: може повторитися білоруський сценарій. На певному етапі Мінськ змушений був віддати у власність Москві усю свою "трубу".

Крім того, невідомо, як довго росіяни продаватимуть нам газ за нижчою ціною. Досвід тієї ж Білорусі показав, що це може тривати лише кілька років.

Європейська участь у консорціумі врівноважила б апетити Росії. Коли ми приєднувались до Європейського енергетичного співтовариства, там обіцяли підтримати нас у переговорах із "Газпромом". Проте не допомогли, коли ми просили Росію знизити ціну на газ. Лише слідкували, чи виконуємо їхні вимоги, чи приводимо своє законодавство у відповідність із європейським. 2009-го Євросоюз підписав з Україною меморандум про готовність узяти участь у модернізації нашої ГТС, обіцяв виділити 2,5 мільярда доларів. Однак грошей досі немає.

Наша влада зараз поводиться дуже обережно. Не готова просто так віддати ГТС в оренду. Тому переговори й тривають так довго.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче орендувати нашу "трубу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути