вівторок, 27 травня 2008 18:09

"Російський газ для України подорожчав би і за безхмарних політичних відносин"

 

Старший науковий співробітник Інституту вивчення Росії Олексій Блінов, 26 років, вважає найпотужнішим антиінфляційним інструментом закон про зниження ставок імпортного мита, який  мають ухвалити у зв"язку зі вступом до СОТ.

Як вплине вступ України до СОТ на її торгові відносини з Росією?

— Після суттєвого зниження Україною ставок ввізного мита на велику кількість товарів збільшиться потік імпорту до нашої країни. Українські виробники зіткнуться з сильною конкуренцією, тому збільшать експорт у Росію. Зараз із нею в нас фактично безмитний режим. Росія поки що поза СОТ. Але навіть умови її майбутнього членства передбачають, що митні ставки будуть вищими за українські. Тож для російського ринку виникне загроза посилення імпорту з України. Тому не виключено, що Росія запровадить обмеження. Вони можуть стосуватися близько 14% можливого українського експорту до неї. Насамперед, сири, пиво, безшовні труби, шпалери та легкові автомобілі. Загальний об"єм українського експорту, якого можуть торкнутися санкції, становить понад 2,5 мільярдів доларів.

Хіба Україна не може вирішити це питання в рамках робочої групи з розгляду заявки Росії на членство в СОТ?

— Справді, ці переговори не будуть простою формальністю. Країни є великими торговими партнерами. Росія в зовнішньоторговельному обороті України займає 27%, Україна в російському — близько 6%. Але накопичилося багато проблем у двосторонніх торгових відносинах. І ще з"являються нові.

Україна під час переговорів зі вступу Росії до СОТ має передусім домагатися скасування квотних обмежень. Наприклад, на труби та деякі види металопрокату. Щодо спирту, алкогольних виробів, цукру це буде зробити важче. Росія не відкриває свій ринок. Побоюється, що з України йтиме продукція третіх країн без сплати мита.

Якби такого важеля не було, то Росія взагалі з нами не розмовляла би

Цього року завершаться російські антидемпінгові розслідування щодо експорту наших електродвигунів, нержавіючих труб і поліамідної нитки. Москва має вирішити, запроваджувати захисні санкції чи ні. На це також можна вплинути в рамках робочої групи зі вступу Росії до СОТ.

Якщо Росія буде непоступливою, Україна може не підписувати протокол і тим самим не пускати її до СОТ?

— Безумовно. Якби такого важеля не було, то Росія взагалі з нами не розмовляла би. Водночас є велика ймовірність, що і в Україні, і в Росії багато бізнесових груп будуть використовувати привід СОТ, щоб не допускати на свій ринок товарів або послуг з іншої країни.

Росія раніше запроваджувала заборони на український імпорт, наприклад, на  молокопродукти. Хто від цього виграв, а хто програв?

— Постраждали, передусім, українські виробники сиру. Натомість російські виграли, бо в них поменшала конкуренція. Але й ціни на молочні продукти в Росії через обмеження для української продукції зростали дещо швидше, ніж на інші товари. Це стало однією з причин минулорічного зменшення російським урядом ставок ввізного мита на всю молочну продукцію. А для України найпотужнішим антиінфляційним заходом короткотермінової дії  виглядає закон про зниження ставок імпортного мита, який мають ухвалити у зв"язку зі вступом до СОТ. По деяких групах товарів відразу посилиться конкуренція. Це не значить, що ціни враз упадуть, але їхнє зростання стримуватиметься.

Чи впливає на торгово-економічні відносини України й Росії політика: суперечки щодо Севастополя, російського флоту тощо?

— В економіці переважає ділова логіка, інтереси бізнес-груп. Вони можуть використовувати політичну ситуацію, але в кінцевому підсумку все визначається економічними заходами. Україна не настільки мала країна, як, скажімо, Грузія, що на неї можна вплинути економічною блокадою. Ось і ціна на газ визначається не стільки політикою, стільки прагненням "Газпрому" більше заробити. Якби навіть в України з Росією були останні три роки безхмарні політичні відносини — це не убезпечило би нас від подорожчання російського  газу. Промовистим є приклад Білорусі: у них більш-менш прекрасні політичні стосунки, але  ціна на газ для білорусів все одно зростає.

Зрештою, якщо під час переговорів по СОТ Росія й Україна почнуть висувати політичні претензії або йти на конфронтацію, то це нічого доброго не дасть. У торгово-економічній співпраці не повинно бути місця суперечкам по мові чи флоту.

Зараз ви читаєте новину «"Російський газ для України подорожчав би і за безхмарних політичних відносин"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути