четвер, 21 квітня 2022 00:45

Російська економіка почне валитися за дев'ять-дванадцять місяців

— У нас часто кажуть, що російська економіка валиться. Але це відбудеться не швидко. У неї є запас міцності щонайменше на 9–12 місяців. А потім почнуться проблеми, — говорить економіст 55-річний Борис Кушнірук.

Кредитори Росії оголосили про її дефолт за зовнішнім боргом. Москва намагалася заплатити в рублях за дві номіновані в доларах облігації з терміном погашення 4 квітня. Російська Федерація має 30-денний пільговий період для виплати. Але західні санкції блокують технічні можливості дотримуватися умов своїх зобов'язань, повідомила американська радіокомпанія Сі-Ен-Ен.

Після воєнного вторгнення в Україну на Росію наклали рекордну кількість обмежень — майже 8 тис. Ключові — замороження золотовалютних резервів, заборона на ввезення валюти та капіталу в РФ, торговельні та транспортні обмеження, а також енергетичне ембарго.

— Державний борг Росії невеликий. Протягом багатьох років унаслідок високих цін на енергоносії в неї було значне перевищення доходів бюджету. Погасити цей борг не проблема, — продовжує Кушнірук.

— Москва частково допустила дефолт швидше з демонстративних міркувань, щоб не витрачати золотовалютні резерви. І щоб продемонструвати, мовляв, від цього найперше програють інвестори. І це правда — їм доведеться списувати збитки. Невідомо, коли зможуть отримати ці кошти.

Можна подавати судові позови, але це безнадійно довга справа. Цей борг для Росії нічого не вирішує.

З іншого боку, оголошення часткового дефолту б'є по приватних компаніях. Усі рейтингові агенції змушені будуть переоцінити приватні боргові зобов'язання. Це породжує ще одну проблему. Значна частина боргових зобов'язань — у вигляді акцій приватних компаній. Власники фактично віддають їх під заставу. Дефолт держави призведе до переоцінки вартості акцій. Знеціниться заставлене майно. Тут починаються ризики. Якщо відбирати акції приватних корпорацій, майно яких розташоване в Росії, то це нічого не дасть. Кредиторів можна посилати подалі. Та Путін рано чи пізно піде. А заарештовані активи нікуди не подінуться. Це створює довгострокову проблему — Росія ризикує залишитися без активів. Вона може спробувати збанкрутувати ті компанії й вивести активи. Але тоді йтиметься про шахрайство. Проти менеджерів порушать кримінальні справи. Вони стануть невиїзними — заручниками.

Історія з боргом напряму зараз не вплине на економіку. Але з часом у приватного бізнесу почнуться великі проблеми.

З РФ пішли найбільші сервісні компанії, що видобували нафту. Її експорт становить чотири п'ятих доходу російського бюджету. Ці компанії займалися видобутком і розвідуванням нових родовищ. Старі зможуть працювати далі. Але розвідувати щось нове — неможливо. Російські експерти прогнозують, що до кінця цього року падіння видобутку може становити 40 відсотків, а до кінця наступного — 60. Торік Росія видобувала 11,5 мільйона барелів нафти на добу. З них 7,5 мільйона експортувала. На внутрішній ринок ішло 4 мільйони барелів. Зараз відбудеться скорочення експорту — до 1,5–2 мільйони барелів на день. Скасовувати санкції ніхто не збирається навіть після завершення бойових дій. Західні країни відкрито про це заявили. За рік падіння стане відчутним. Без жодних шансів.

Зараз ви читаєте новину «Російська економіка почне валитися за дев'ять-дванадцять місяців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути