пʼятниця, 13 січня 2017 07:25

Робота НАБУ не відповідає очікуванням суспільства

Досягнень антикорупційної реформи суспільство на собі поки не відчуло, каже в ефірі "5-го каналу" директор Національного антикорупційного бюро 37-річний Артем Ситник.

— Суспільство не чекає зараз арештів, затримань, розслідувань. Воно чекає вироків судів. Що злочинців справедливо покарають, а арештовані за цими справами кошти повернуть до бюджету. Якраз цього результату нам не вдалося досягнути. Частково через те, що тільки почали реформу судової гілки влади. Зараз лише дискутуємо про створення антикорупційного суду.

Бюро регулярно звинувачують у небажанні розслідувати корупційні скандали і політичній заангажованості.

"Кілька місяців тому я звернувся до Національного антикорупційного бюро із заявою про злочин. По суті, розкрадаються гроші, виділені на забезпечення військ засобами ­аеророзвідки", — повідомляв народний депутат Ігор Луценко, 38 років.

Ішлося про закупівлі Міністерством оборони у 2014–2016 роках для Збройних сил безпілотників, не призначених для бойових дій. Справа потрапляє у підслідність НАБУ, оскільки сума закупівлі перевищує 500 неоподатковуваних мінімумів. Однак бюро відмовилося реєструвати заяву про злочин. Солом'янський райсуд Києва визнав відмову незаконною.

"Це вже вп'яте суд нереагування на звернення нардепів визнав протиправним і зобов'язав слідчих все-таки провадження зареєструвати і розслідувати. Час думати, як реєструвати кримінальні провадження щодо самих нинішніх керівників Антикорупційного бюро. Їхня діяльність все більше нагадує свідомий саботаж", — заявив народний депутат.

Так, у вересні торік керівник НАБУ Артем Ситник у порушення закону не вніс в єдиний реєстр досудових розслідувань звернення щодо можливої корупції в діях нардепа Сергія Лещенка. Той придбав у Києві квартиру площею 192 кв. м за 7,5 млн грн. Пояснив, що витратив власні заощадження і гроші своєї дівчини Анастасії Топольської. Також 3,77 млн грн безвідсоткової позики від Олени Притули — керівника сайта "Українська правда". Раніше Лещенко працював там. При цьому нардеп отримав 1,8 млн грн знижки на житло від забудовника.

За понад рік роботи Національне антикорупційне бюро не ув'язнило жодного корупціонера. До бюджету повернули ­всього 100 млн грн. А на діяльність самого НАБУ торік із державного бюджету пішло близько 550 млн грн. На 2017-й суму збільшили до понад 770 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Робота НАБУ не відповідає очікуванням суспільства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути