Ексклюзиви
пʼятниця, 20 січня 2006 18:54

Різдвяний торговельний сезон


Найбільше грошей на святкування Різдва витратили цього разу ірландці та американці. За даними Європейського центру соціології, гаманець кожного ірландця схуднув майже на півтори тисячі євро. Середньостатистичний американець розпрощався з тисячею. Іспанці, голландці та німці витратилися у межах восьми сотень євро.

— Останнім часом американці досить часто скаржаться на комерціалізацію улюбленого свята, — каже економіст Юлія Онищук, 30 років. — Різдвяний торговельний сезон, що стартує одразу після Дня подяки, — найгарячіший у році. За активністю покупців у цей час визначається загальний стан американської економіки.

Улюбленим зимовим святом американців є саме Різдво, а не Новий рік. Населення цієї багатонаціональної країни сповідує багато релігій. Але  Різдво відзначають 96% американців. Воно своєрідно поєднує духовне й матеріальне: з одного боку — спогади, роздуми й надії, з іншого — 20-відсоткові знижки в магазинах.

Різдво відзначають 96% американців

— Без традиційних різдвяних подарунків західний світ годі уявити, — зазначає культуролог Євген Ковальчук, 48 років. — Американський презент обов"язково запакують у коробку, загорнуть у кольоровий папір, а потім пришпилять ошатний бантик та супровідну листівку.

Захід дедалі більше впливає і на життя українців. Зокрема й на те, як ми відзначаємо найголовніші свята.

— Крім подарунків, святкові витрати зазвичай включають у себе купівлю делікатесних продуктів, — говорить менеджер мережі супермаркетів "Фуршет" Ольга Осмолець, 34 роки. — Українці звикають прикрашати святковий стіл тацею з гусячою печінкою, пляшечкою першокласного шампанського. А кількість грошей, які кияни залишають у магазинах і на базарах напередодні Різдва, лише трохи поступається передноворічним витратам.

Інколи це перетворюється в безголосий дитячий "рекет"під дверима

Перебирається до України ще одна західна традиція: багато компаній організовують для своїх співробітників різдвяні вечірки. А деякі влаштовують на Різдво тижневі канікули — такі, як цього року подарував більшості українців наш уряд. Священики цей крок Кабміну схвалюють.

— Різдво — насамперед свято сімейне, — розповідає отець Василь, 53 роки, з Одесько-Кримського екзархату Української православної церкви. — А завдяки таким довгим вихідним родичі можуть зібратися у сімейному колі.

— Різдво та Великдень найбільше пов"язані з традиціями нашого народу,  — каже Євген Ковальчук. — Різдвяні святкування в Україні сповнені високої духовності та глибини. Проте одну гарну традицію ми починаємо забувати — співати колядки та щедрівки від хати до хати.

— А ті, хто не соромиться й не забувають, нерідко заробляють на цьому свій перший капітал, — додає Ольга Осмолець. — Звичайно, дуже приємно почути, коли дитина з добрим голосом бажає щастя та статків твоєму дому. Але ж інколи це перетворюється в безголосий дитячий "рекет"під дверима...

Зараз ви читаєте новину «Різдвяний торговельний сезон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути