понеділок, 19 березня 2007 15:34

Рівень життя цього року не зростатиме

За два місяці 2007 року вітчизняна економіка зросла на 8%. Уряд зараховує це до свого активу. Але насправді системних позитивних зрушень не відбувається.

— Економіка почала зростати ще на початку 2006-го, — каже народний депутат від "Нашої України" Ксенія Ляпіна, 42 роки, — після деякого падіння у 2005 році, що було природною реакцією на соціальні й політичні шоки, пережиті країною під час останніх президентських виборів.

— Головне зростання відбувається за рахунок виробництва й експорту чорних та кольорових металів, — говорить Максим Лациба, 30 років, з Українського незалежного центру політичних досліджень. — Можна сказати, що Янукович — дуже фартовий прем"єр. За Тимошенко і Єханурова тонна чорного металу на світовому ринку коштувала 420–430 доларів, а нині — 520. Зріс і попит. Це спричинило зростання ВВП. Інші галузі економіки не демонструють таких оптимістичних показників.

Другим чинником експерт вважає гарну роботу менеджерів металургійних підприємств, які зуміли збільшити виробництво й успішно продавати продукцію за кордон. І лише на третьому місці — робота урядовців.

— Заслуга Кабінету Міністрів тільки в тому, що він є і забезпечує макроекономічну стабільність, — пояснює Лациба. — Що в Україні не відбувається громадянських війн, дефолтів, падіння курсу валюти тощо.

Але на добробуті громадян таке однобоке зростання економіки майже не позначається. Головні прибутки дістаються власникам сталеливарних підприємств. Навіть їхнім працівникам  перепадає небагато. Оплата праці зростає, але далеко не такими темпами, як прибутки господарів, упевнений експерт. У розвинених країнах за цим стежать профспілки. І якщо власник отримує додатковий прибуток, вони вимагають "поділитися". В Україні ж переважна більшість профспілок підпорядковані господарям підприємств.

Заслуга Кабінету Міністрів тільки в тому, що він є

— Їхнє головне завдання — не допустити страйку, — вважає Максим Лациба.

При зростанні виробництва збільшуються надходження до бюджету від податків. Але Кабмін чомусь на цей рік збільшив завдання з бюджетних надходжень західним областям, а не східним, де спостерігається економічне зростання.

— Це значить, що на сході йтиме певна тінізація економіки, — підкреслює експерт.

Верховна Рада під тиском президента Віктора Ющенка і парламентської опозиції збільшила на 2007-й мінімальний розмір пенсій та зарплат.

— Але це тільки компенсує втрати від інфляції, — наголошує Ксенія Ляпіна. — Загалом рівень життя цього року не зростатиме.

Вона вважає, що державі треба дбати не лише про великий, а й про дрібний та середній бізнес, у якому зайняті мільйони українців. А для цього потрібна захищеність власності. Щоб чиновники на свій розсуд не могли перерозподіляти підприємства. Окрім того, в країні вже тривалий час відсутня політична стабільність. Через це відомі іноземні інвестори не наважуються вкладати капітал в Україну. А наша економіка через зношеність основних фондів украй потребує інвестицій.

— Уряд є прихильником ручного керування економікою, — говорить Ксенія Ляпіна. — Він показав це рішенням про ліцензування і квотування зерна. Постраждали від цього в основному іноземні підприємці. Вони роблять висновок, що Україна — ненадійна держава, яка може поводитися з бізнесом як придорожній бандит. А вітчизняні бізнесмени пересвідчилися: уряд  будь-коли може регулювати що завгодно в нелогічний спосіб.

Усі ці чинники, стверджує Ксенія Ляпіна, не працюють на зростання ВВП. А велика промисловість самотужки, без малого й середнього бізнесу, країну не витягне.

Зараз ви читаєте новину «Рівень життя цього року не зростатиме». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути