вівторок, 20 вересня 2011 13:12

"Рішення щодо Тимошенко зараз в інтересах Януковича"

Автор: фото з сайта www.zaxid.net
  Олексій Гарань: ”Позиції президента в умовах конфлікту з Росією сильно ослабли. Йому необхідно мати підтримку Європи”
Олексій Гарань: ”Позиції президента в умовах конфлікту з Росією сильно ослабли. Йому необхідно мати підтримку Європи”

У ялтинському Лівадійському палаці закінчилася триденна конференція "Україна і світ: загальні виклики, спільне майбутнє". Її організувала громадська організація "Ялтинська європейська стратегія" та Фонд мільярдера Віктора Пінчука.

— Конференція засвідчила, що Україна впритул наблизилася до підписання угоди з Євросоюзом, — каже науковий директор Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії 52-річний Олексій Гарань, який відвідав захід на запрошення організаторів. — Водночас українське керівництво отримало чимало критичних зауважень щодо внутрішньополітичної ситуації в країні.

Тлом конференції стала справа Юлії Тимошенко. Це сигнал, що Україна відходить від європейських цінностей. Питання про звільнення Тимошенко європейці ставили дуже жорстко. Єврокомісар з питань розширення і східної політики сусідства Штефан Фюле сказав: якщо Тимошенко залишиться у в'язниці, взаємини між Україною та Євросоюзом навряд чи будуть такими ж, як раніше. Інші наголошували, що не можна підписувати угоду про асоціацію з Україною, доки опозиціонерка сидить за ґратами.

Влада може звільнити Юлію Тимошенко заради цієї угоди?

— Рішення щодо Тимошенко зараз в інтересах Януковича. Позиції президента в умовах конфлікту з Росією сильно ослабли. Йому необхідно мати підтримку Європи. Підписання угоди стане пропагандистським успіхом Януковича. Цим він вибиває ґрунт з-під ніг тих, хто критикував його за зближення з Росією.

Чому це питання дратує Кремль?

— Бо там розуміють: якщо для України відкриється європейський ринок і ми станемо жити за демократичними правилами, величезний крок зробить і вся Європа. Примітно, що цього разу росіяни були представлені на конференції лише кількома незначними у державній ієрархії особами. Торік до Ялти приїжджала потужна офіційна делегація. Гадаю, це пов'язано з ускладненням стосунків між Києвом і Москвою.

Леонід Кучма за рік між конференціями отримав кримінальну справу. Чи змінилося до нього ставлення з боку європейців?

— Гадаю, ні. Європейські політики розуміють, що справа Кучми — це елемент сучасних політтехнологій Банкової.

Яку роль у східноєвропейських процесах європейці відводять Україні?

— Регіональним лідером нас не бачать. На конференції обговорювали перспективи Туреччини й України щодо вступу до ЄС. Але багато залежить від нас самих. Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт сказав: "Якщо Туреччина хоче бути в Євросоюзі, то не треба саджати за ґрати лідера опозиції. Інші країни можуть скористатися цією порадою". Це був дуже прозорий натяк на ситуацію в Україні.

Зараз важливо, що наша країна отримала можливість наблизитися до ЄС. Але ми маємо виконати вимоги: припинити політичні переслідування, боротися з корупцією, запровадити біометричні паспорти, встановити контроль за нелегальною міграцією тощо.

 

Влада пропустила попередження повз вуха

— На саміті був відчутний контраст у виступах європейських і вітчизняних політиків, — розповідає директор Української школи політичних студій Ігор Когут, 39 років. — Наші звітували про зростання валового внутрішнього продукту, називали цифри позитивних тенденцій в економіці. Але для представників Європейського Союзу економічні питання не є принциповими, скільки б наш президент на них не наголошував. Вони не раз повторювали, що на процесі інтеграції з Євросоюзом можуть позначитися утиски опозиції. Українська влада пропустила попередження повз вуха. Це найбільше розчарувало європейців. Коли наших політиків запитували про справу Юлії Тимошенко, вони всіляко намагалися перевести розмову на особистісний рівень, відповідали загальними фразами про незалежність судової влади, про модернізацію Кримінально-процесуального кодексу. Наші політики ще не навчилися розмовляти живою мовою пояснення й логіки.

 

 

 

Зараз ви читаєте новину «"Рішення щодо Тимошенко зараз в інтересах Януковича"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути