Ексклюзиви
четвер, 22 травня 2008 18:36

Рішення міськради Донецька щодо мови може бути спланованою ПР провокацією

У вівторок Донецька міськрада вирішила обмежити використання української мови у школах і дитсадках. Зокрема, заборонила відкривати  україномовні дошкільні заклади та групи, а також збільшувати кількість учнів, які навчаються українською. Натомість визначено 10 "базових шкіл" із поглибленим вивченням російської мови та літератури. Нині в Донецьку 34 україномовні школи й 649 класів з державною мовою навчання. Всього нею навчаються 15 141 школяр — 21% від загальної кількості. Народний депутат, голова "Просвіти" Павло Мовчан, 68 років, називає рішення міськради Донецька спланованою Партією регіонів провокацією.

Чи правомірне це рішення?

— Подібне робиться не вперше. Раніше кілька обласних і міських рад приймали рішення про "регіональну російську мову", але суди їх скасували. Це не прерогатива міської чи обласної ради. Питання мови викладання — у компетенції Міністерства освіти і науки. Воно вирішує, де і скільки шкіл чи дитсадків відкривати та як організовувати в них навчання й виховання.

Рішення Донецької міськради загалом абсурдне. Та й скільки ж можна подібне робити! У Харкові, Луганську, Донецьку. Але хай роблять, хай показують свої зуби. Є кийок у вигляді влади, щоб по тих зубах  ударити.

Чи замішана в цьому політика?

— Безперечно, це спланована і втілена Партією регіонів політична провокація. Такі акції проводять щоразу, коли виникають певні розбіжності у структурах влади. Щойно влада послаблюється, цим негайно користуються сепаратистські сили, які мріють про зміну напрямку розвитку Української держави. Політичні замовники й виконавці відомі. Нікого нового — від секретаря міськради Миколи Левченка до багатьох народних депутатів, яких я особисто знаю як ворогів України.

Як мусить відреагувати на рішення Донецької міськради Київ?

— Реакція мусить бути всіх — від президента як гаранта Конституції, до структур, що покликані стояти на варті закону. Ми робитимемо депутатські й громадські звернення до прокурора Донецької області з вимогою притягнути до відповідальності посадових осіб, які порушують конституційне поле.

Зараз ви читаєте новину «Рішення міськради Донецька щодо мови може бути спланованою ПР провокацією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути