пʼятниця, 04 січня 2019 07:50

РФ і Білорусь домовилися про об'єднання в Союзну державу

Автор: WWW.SPUTNIK.BY
  Під час ­зустрічі в ­Кремлі 29 грудня Олександр Лукашенко подарував Володимирові Путіну сало й чотири мішки картоплі ­різних сортів — окремо для смаження, дерунів, пюре і запікання. Це було особисте прохання президента Росії, пояснила прес-секретар білоруського політика Наталія ­Ейсмонт
Під час ­зустрічі в ­Кремлі 29 грудня Олександр Лукашенко подарував Володимирові Путіну сало й чотири мішки картоплі ­різних сортів — окремо для смаження, дерунів, пюре і запікання. Це було особисте прохання президента Росії, пояснила прес-секретар білоруського політика Наталія ­Ейсмонт

Створюємо робочу групу розвитку наших зв'язків. Будуватимемо Союзну державу, — каже президент Росії 66-річний Володимир Путін перед зустріччю з лідером Білорусі Олександром Лукашенком у Москві 29 грудня. Переговори тривали майже 4 год. за зачиненими дверима в Кремлі. Це була 13-та зустріч Лукашенка й Путіна за рік.

— Серйозно поговоримо про подальше наше співіснування у цьому важкому, тлінному світі. Нікуди від цього не дітися. Багато проблем треба вирішувати, — говорить Олександр Лукашенко, 64 роки. — Готовий активізувати діяльність робочої групи з російсько-білоруських відносин після Різдвяних свят.

28 грудня прем'єр-міністр Росії 53-річний Дмитро Медведєв підписав указ про створення такої робочої групи. Російські чиновники в неофіційних розмовах називають її "групою з інтеграції", тобто зі злиття, пише видання "Московский комсомолец". Мовляв, ідеться про втілення договору від 1999-го про створення Союзної держави Росії і Білорусі — спільний економічний простір, зовнішню політику й оборону. Лукашенко нібито погодився на єдиний парламент, уряд та інші органи влади, символіку, валюту й законодавство.

19 грудня Путін схвалив військову доктрину Союзної держави.

Про приєднання Білорусі до Росії не йдеться, говорить прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, 51 рік.

Я розумію ці натяки: отримаєте нафту, але вступайте до складу Росії, — казав Лукашенко на прес-конференції 14 грудня. — Не києм, то палицею приєднують країну до складу іншої. Дехто прямо говорить — ми готові, щоб ви шістьма областями увійшли до РФ.

Раніше Білорусь отримувала російські нафту і газ за внутрішніми цінами і продавала за світовими. Влітку Москва встановила на них мита для Мінська. Бюджет втратить від цього 2019-го понад $300 млн, а за шість років — до $10 млрд. Білорусь наполягала на компенсації, РФ відмовилася її виплачувати.

Лукашенко всіма силами затягуватиме об'єднання. Останні 20 років він говорить про інтеграцію й розбиває її на десятки процесів. По кожному збиратимуть комісії, вестимуть безкінечні спори та торги. А Мінськ у цей час отримуватиме грошову допомогу від Москви й намагатиметься переорієнтуватися на Захід і Китай, — розповідає 44-річний Денис Лавнікевич, політичний ­оглядач із Білорусі. Живе в Україні.

— Патріотичний запал приєднання Криму згасає. Путін провів низку непопулярних реформ — насамперед, пенсійну. Втрачає рейтинг. Хоче дати Росії підстави знову пишатися ним як "збирачем земель". Приєднання "братської" Білорусі буде хорошим приводом для цього.

По-друге, 2024 року президентські повноваження Путіна закінчаться. За законом, він не матиме права балотуватися, бо займав посаду два терміни поспіль. Якщо у склад РФ увійде Білорусь, буде нова конституція і відлік президентських термінів із нуля. Це черговий крок узурпації влади.

Чи може білоруський народ зупинити об'єднання?

— Навряд вийдуть на вулиці протестувати. Людям промили мізки. Повністю перебувають під впливом російських засобів масової інформації. Найпопулярніша газета країни — "Комсомольська правда". Ніхто не дивиться державне білоруське телебачення, а лише російські канали з їхньою пропагандою.

Білоруси дуже русифіковані. Абсолютна більшість не знає білоруської мови. Слабко усвідомлюють себе окремою незалежною нацією. До цього додається менталітет: хай буде що завгодно, аби не війна.

Західні країни можуть завадити?

— Перш за все, це стосується Польщі. 40 відсотків сьогоднішньої білоруської території колись належали цій країні. Там живе багато поляків. У Білорусі католицька церква має сильні позиції. А з юридичної точки зору сам факт зникнення законної влади у Мінську автоматично дасть можливість Варшаві висувати територіальні претензії.

Країни Балтії теж зацікавлені, щоб об'єднання не відбулося. Не хочуть мати Росію за сусіда.

Європа має важелі впливу на цю ситуацію. Але чи готова поступитись вигідними для себе проектами, щоб натиснути на РФ? Наприклад, "Північним потоком-2" (газопровід з Росії до Німеччини в обхід України. — ГПУ).

Чим об'єднання Росії та Білорусі загрожує Україні?

— РФ зможе брязкати зброєю ще й уздовж північного українського кордону. Сухопутного удару боятися не варто. Але Росія зможе там розташовувати свої військово-повітряні сили. А це пряма загроза удару ще й із білоруського боку.

Зараз ви читаєте новину «РФ і Білорусь домовилися про об'єднання в Союзну державу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути