Ексклюзиви
вівторок, 31 жовтня 2006 16:16

Режим залишається

Колись на вокзалі прикордонного німецького Франкфурта-на-Одері підійшов поліцай і забажав  "аусвайс". Погортавши паспорта, радо тицьнув у нього пальцем і запитав ламаною російською:

— Что это?!

"Это" було візою, але на тиждень простроченою. Поліцай зачинив мене в якомусь місцевому вокзальному "слідчому ізоляторі", обшукав і дав купу паперів для майбутнього суду. "Я перебував у Німеччині на тиждень більше, ніж було дозволено, бо мені дуже сподобалася ваша країна", — написав просте, але справді щире пояснення. Невідомо, чи подіяло саме це, але наступного року німецьку візу дали знову.

Відтоді минуло 15 літ. В Україні давно вже є майже все, що вражало нас тоді на Заході й через що не хотілося звідти їхати. Ми користуємося більшістю тих благ цивілізації, що й німці, французи чи американці. Давно звичними стали західні автомобілі й сучасні реклами, якісний одяг, побутова техніка і пиво в жерстяних банках. Але українці досі не мають одного дуже важливого атрибуту розвиненої цивілізованої країни — можливості вільного пересування західним світом. Як і раніше, для в"їзду до нього нам потрібні візи.

Ситуація зміниться для дуже обмеженого кола

Минулого тижня Україна і Європейський союз помпезно узгодили текст угоди щодо спрощення візової процедури. Багато хто, особливо причетні до переговорів люди, дуже раділи. Насправді ж майбутня угода нічого принципово нового українцям не дасть: простіше стане отримувати візи досить незначному їх відсоткові. Радикально ж ситуація зміниться для дуже обмеженого кола — власників дипломатичних паспортів, які віз не потребуватимуть узагалі. Це дипломати, депутати Верховної Ради, високопоставлені урядовці.

Візовий же режим для українців як був, так і залишиться. А механізм цей — неважливо, спрощений він чи ні — вигаданий аж ніяк не для того, щоб дозволяти людям в"їхати до країни. Його найпершим завданням є забороняти.

Власне, для спрощення візової процедури з ЄС не обов"язково було укладати окрему угоду. Європейці могли б просто навести лад у своїх консульствах в Україні. Багато хто по собі знає величезні кількаденні черги під дощем чи снігом, прискіпливість консульських працівників на межі зі знущанням.

Он ті ж американці змогли вирішити проблему без будь-яких угод з Україною. У них візова процедура для українців уже спрощена. Протягом 10 хвилин можна заповнити в інтернеті анкету і надіслати її як заявку на візову співбесіду. Протягом доби-двох отримаєте від консульства дату з точним часом. Після здачі документів самої співбесіди очікуєте не на вулиці, а в теплому приміщенні. Американці давно вже практикують багаторазові візи на три чи п"ять років — те, що в угоді з ЄС подають як велике досягнення.

...Знайшовши колись у моїх кишенях лише п"ять доларів, німецький поліцай пригостив цигаркою, а потім посадив у перший потяг на Польщу. Тоді для нас вона була ще безвізовою.

Зараз ви читаєте новину «Режим залишається». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути