Цього року перші кавуни й дині з'явилися у продажу на місяць раніше, ніж зазвичай — із 15 червня. На півдні України — ще раніше. Ранній появі баштанових сприяли кілька факторів, зазначає експерт плодоовочевого ринку Українського клубу аграрного бізнесу Ігор Стрелюк, 32 роки:
— По-перше, кавуни та дині зараз вирощують із розсади. Потім вона росте накрита тимчасовою плівкою. А цього року на початку сезону розвитку рослин сприяла посуха й тепла погода — 25-30 градусів — та достатня кількість сонячного світла.
Рекордно ранній початок сезону баштанних і наплив продукції шокував не тільки споживачів, а й адміністрації оптових ринків, — каже Ігор Стрелюк. — Бо здійнявся ажіотаж про нібито шкідливість ранніх кавунів, а ринки також несуть за це відповідальність. Однак покупцям не треба переживати. Кількість нітратів у ранній баштанній продукції, яку продають на оптових ринках — у нормі. Як показують дослідження лабораторій, гранично допустима концентрація нітратів у плодах кавуна — 60, а дині — 90 міліграмів на кілограм.
Цьогоріч кавуни вирощують на 70 тис. га, дині — 20 тис. га. У південних областях очікують середню врожайність кавуна в незрошуваних умовах 14-16 т/га, зрошуваних — 40-45 т/га. Дині на незрошуваних — 7-8 т/га, на зрошуваних — 10-14 т/га.
— Для баштанних культур цей сезон буде найдовший за весь час незалежної України, — додає Ігор Стрелюк. — Якщо не буде затяжних дощів, сезон триватиме до жовтня.
На столичних ринках кавуни коштують 3-4 грн/кг, дині — 7-10 грн/кг. У серпні за кавуни проситимуть від 1,5 грн/кг, за дині — від 1,8 грн/кг.
Коментарі