четвер, 18 жовтня 2012 00:45

Рейтинг завищують собі непрохідні партії

Наталія Королевська подала до суду на Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) та фонд "Демократичні ініціативи". На її думку, вони опублікували занижені рейтинги партії "Україна — Вперед!".

— Коли рейтинг падає, політики намагаються знайти винних. Під гарячу руку інколи потрапляють соціологи, — розповідає генеральний директор КМІСу Володимир Паніотто, 65 років. — Політики думають, чим вищий рейтинг опублікують, тим більше людей за них голосуватимуть. Але це не допомагає партіям, які й так популярні. Навпаки, у день виборів їхні прихильники не поспішають іти голосувати. Мовляв, навіщо: і так моя партія переможе. Якщо її популярність знижується, люди відповідальніше ставляться до волевиявлення. Публікація низьких рейтингів найбільше загрожує тим партіям, які не пройдуть до парламенту. Виборець не захоче втрачати свій голос, віддасть його за когось популярнішого. Тому непрохідні партії завищують собі рейтинг.

У газетах часто порівнюють соціологічні дані різної методики. Одні дослідники з першого запитання хочуть дізнатися, за кого людина могла би проголосувати. Інші насамперед цікавляться, чи вона піде на вибори. Треті питають про партійні вподобання тільки тих, хто планує голосувати. Маємо три види рейтингів: перший — по відношенню до всіх, другий — до всіх, хто збирається прийти на вибори, третій — до всіх, хто прийде, але визначатиметься уже на місці. Залежно від методики дослідження може коригуватися результат.

В Україні зареєстровано близько сотні соціологічних об'єднань. 11 із них є членами Європейського товариства дослідження громадської думки та маркетингу. Це — міжнародна асоціація, в якої підвищені вимоги до учасників. Лише шість-сім компаній мають мережу по Україні, можуть проводити загальнонаціональні дослідження. У КМІС політичним є тільки кожне третє замовлення. Тому занижувати чи збільшувати рейтинг партій нам просто невигідно. Тоді ми "підмочимо" репутацію й отримуватимемо менше замовлень. Цим займаються компанії, яких ніхто не знає. Саме вони публікують дані, які можуть бути комусь вигідні.

Зараз ви читаєте новину «Рейтинг завищують собі непрохідні партії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути