вівторок, 11 грудня 2018 07:10

"Розриваємо договір про дружбу з Росією, але не припиняємо дипломатичні стосунки"

Верховна Рада припинила договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Росією та Україною. 1 квітня 2019-го він втратить чинність. Документ підписали 1997 року, почав діяти 1999-го й автоматично мав ­подовжуватися що десять років, якщо жодна зі сторін не захоче розірвати.

Договір визнавав непорушність кордонів, повагу територіальної цілісності та взаємне зобов'язання не використовувати свою ­територію на шкоду одне ­одному.

— РФ знехтувала основоположними принципами договору. Порушила територіальну цілісність України, вчинила збройну агресію. Втручається у внутрішні справи України. Продовження дії договору на наступні 10 років є неможливим, — каже заступник міністра закордонних справ 49-річний Сергій Кислиця.

— Договір мав декларативний характер, — говорить політолог Віктор Андрусів, 35 років. — Не містив стратегічно важливих аспектів. Питання економіки й торгівлі в ньому не зачіпаються. Його відміна нічого не змінить у російсько-­українських відносинах. Його продовження чи розірвання не вплине на Путіна, не змусить повернути захоплені українські території.

Раніше на законодавчому рівні ми визнали Росію агресором. Із точки зору здорового глузду той крок автоматично анулював договір про дружбу. Але Україна сама себе заганяє в умови гібридної війни. Ми розриваємо договір про дружбу, але не припиняємо дипломатичні стосунки. Це виглядає дивно.

— Багато інших договорів та угод укладали з посиланням на договір про дружбу. Верховна Рада має вирішити це питання, — додає Андрусів.

Україна готується до припинення дії близько 40 інших договорів та угод з РФ. Уже скасувала 48, повідомила представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко.

Зараз ви читаєте новину «"Розриваємо договір про дружбу з Росією, але не припиняємо дипломатичні стосунки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути