четвер, 21 червня 2012 00:15

"Рано чи пізно проституцію легалізують"

Автор: малюнок: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

До комерційного сексу в Україні залучені 50 тис. жінок. Приблизно кожна десята повія є неповнолітньою. Такі дані наводить Український інститут соціальних досліджень ім. Яременка. Експерти коментують доцільність легалізації ринку сексуальних послуг.

Мирослав Попович, 82 роки, член Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі:

— Треба визнати, що проституція є реальністю. До неї мають бути застосовані якісь норми. Тому рано чи пізно її легалізують. Тоді не буде експлуатації жінок, борделів, сутенерів, тобто конвеєру. Це буде індивідуальний вибір: людина хоче так заробляти, вона матиме для цього якісь умови. У Голландії у кварталі червоних ліхтарів це суто індивідуальний промисел. Якщо поліція фіксує наявність найманої праці, за це арештовують. Звичайно, десь підпільно ці правила розмиваються. Але з криміналом так боротися легше.

Легалізація проституції не врятує від торгівлі людьми. Доки у нас існує контраст між Україною та розвинутими державами, дівчата все одно їхатимуть працювати нелегально за кордон. А там легко можуть потрапити в рабство.

Законодавча легалізація проституції — не на часі. Це вимагає дуже тривалої дискусії. Коли політичні опоненти в парламенті намагаються зловити один одного на якихось проколах, легалізація стане ґрунтом для сварок. Одні говоритимуть, що вони за свободу, інші казатимуть, що це вороги-розпусники.

Олег Покальчук, 56 років, соціальний психолог:

— Легалізація проституції немає ніякого відношення до суспільної моралі. Головні переваги від узаконення цього виду діяльності — відрахування до бюджету, контроль за здоров'ям повій. Криміногенна ситуація ніяк не зміниться. Та і яка там криміногенність? Сфера проституції контролюється правоохоронними органами. А криміногенність в якійсь окремій сфері — це казки. Все одно, що якась галузь бізнесу має проблеми, а інша — ні. Проблеми зазвичай у всіх одні.

Попит на повій формується "по п'яній лавочці". Відповідно, висока ймовірність непередбачуваних ситуацій. Коли проституція потрапить у нішу системних легальних послуг, дурнувата романтика зникне. Послугу можна буде купити як товар у магазині, і жодних пригод. Я думаю, що у випадку легалізації і попит зменшиться. Товар, що сам себе пропонує і не є забороненим, не такий цікавий.

Мар'яна Євсюкова, 28 років, голова юридичного департаменту центру "Ла Страда" в Україні:

— Легалізація лише збільшить кількість повій і дозволить криміналу працювати без прикриття. 2004 року казали, що в Україні близько 10 тисяч працівниць секс-бізнесу. 2006-го ми зняли кримінальну відповідальність за заняття проституцією, після чого кількість повій збільшилася до 50 тисяч. Для них залишили адміністративну відповідальність — 170 гривень штрафу. Це несерйозно. Дівчина заплатила, пішла назад, стала на те ж місце і відпрацювала гроші за годину. Закон дуже легко обійти. Це робиться скоріше для прикриття бізнесу. Ці ж 50 тисяч повій не самі на себе працюють. Просто складно довести, що їх хтось організував.

Після легалізації кількість проституток може зрости до мільйона. Працюватимуть без всіляких перепон. Всі знають, що в Одесі повії збираються на Митній площі. Коли потрібно зробити рейд, їдуть туди і закривають усі показники. Ніхто не проводить розслідувань.

Парламентарям насамперед слід прийняти закон про боротьбу з дитячою проституцією. Нині, згідно з законом, діти від 16 до 18 років розглядаються не як жертви, а як правопорушники. Хоча вони й не усвідомлюють свого вибору.

Зараз ви читаєте новину «"Рано чи пізно проституцію легалізують"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути