середа, 13 липня 2011 09:59

Рак шкіри стане головною проблемою блакитнооких

Автор: МАЛЮНОК: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

У жовтні чисельність землян перевищить 7 млрд осіб. Щороку населення більшає на 77 млн за рахунок країн, які розвиваються. До 2050-го, прогнозують демографи Організації об'єднаних націй, на Землі житимуть 9 млрд.

Зростатиме ціна на питну воду

— Для півдня України проблема з водою буде більшати, адже з кожним роком зростає середня температура повітря, — каже директор Центру політичного аналізу "Стратагема" Юрій Романенко, 33 роки. — Маловоддя зумовить збільшення поливу агрокультур навіть у західних областях. Люди робитимуть це, щоб не втратити врожай. А це впливатиме й на ціну харчів.

Зростатиме ціна на питну воду. Особливо, якщо хтось отримає винятковий доступ до розробки свердловин і водопостачання. Монополії візьмуть під контроль і цей сектор, провівши реформи в галузі житлово-комунального господарства.

Нестача води вплине на міграційні процеси. Лівійський лідер Муаммар Каддафі ще перед війною попереджав Євросоюз: не займетеся проблемою обміління озера Чад у центральній Африці, отримаєте 30 мільйонів біженців. Частина з них рушить до нас.

Зараз Україна виробляє харчів на 100 мільйонів душ. За умови раціонального використання ріллі можемо прогодувати ще стільки ж. Зростання цін на харчі не припиниться. Тому ми можемо отримати козирі в економічному та політичному сенсі. Але треба зупинити ерозію ґрунтів. Через 40–50 років наслідки цих процесів стануть незворотніми.

Дорожчатимуть традиційні види енергії

— У світі триває розвідування нових родовищ нафти й газу. Але це вичерпні ресурси, тому вони дорожчатимуть, а їхній шкідливий вплив на довкілля більшатиме, — говорить експерт Інституту сталого розвитку Ігор Кирильчук, 46 років. — Проте нафтогазовому лобі не вигідно розвивати альтернативну енергетику. Держава й далі нехтуватиме відновлюваними джерелами — сонячною й вітровою енергетикою, використанням енергії з біомаси. Європейці зараз скуповують майже всю продукцію наших 300 заводів із виробництва паливних пелетів і брикетів. Ними опалюють цілі міські райони. Тобто наші ресурси працюють на Європу, а ми жаліємося на дорогий російський газ.

Серцево-судинні й онкологічні хвороби не зникнуть

У наступні півстоліття на першому місці серед серцево-судинних хвороб будуть порушення ритму серця, каже директор Інституту ім. Амосова 76-річний Геннадій Книшов:

— На другому місце буде ураження судин мозку і коронарних судин. Далі — атеросклероз і онкологія. Ці хвороби виходять на перший план, бо люди старіють. Раніше тривалість життя була 50 років і люди не доживали до таких хвороб. А зараз багато 70-річних і навіть 90-річних.

Серед онкологічних хвороб більше поширюватиметься рак шкіри

— Для українців із блакитними і сірими очима та світлою шкірою хвороба стане однією з головних проблем, — вважає директор Інституту дерматології і косметології Ольга Богомолець, 45 років. — Злоякісні утворення на шкірі провокує активне сонячне випромінювання. Воно посилюватиметься через скорочення озонового шару над Південним полюсом.

Геронтолог Олег Коркушко, 82 роки, припускає, що структура смертності від хвороб не зміниться:

— На тлі серцево-судинних захворювань й онкології вперед вирветься травматизм. Культуру, поведінку людини важко змінити за півстоліття. Багато людей сідають за кермо п'яними, розмовляють по телефону під час руху. Випадків травматизму більшатиме і від руйнації інфраструктури. Старі будинки, комунальні мережі сипатимуться і забиратимуть життя людей.

 

Зараз ви читаєте новину «Рак шкіри стане головною проблемою блакитнооких». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути