четвер, 25 березня 2021 06:51

Рада нацбезпеки й оборони наклала санкції на Януковича

Рада національної безпеки та оборони запровадила 19 березня санкції проти 27 посадовців режиму Януковича. Серед них сам президент-утікач, колишній прем'єр Микола Азаров, міністр оборони Павло Лебедєв, міністр освіти Дмитро Табачник, генеральний прокурор Віктор Пшонка. У переліку також міліціонери, які зрадили українську присягу й працюють у РФ.

— 2014-го керівники держави дозволили статися найгіршому — вторгненню Росії на нашу територію. Мають за це відповісти, — каже на засіданні РНБО глава Служби безпеки України Іван Баканов, 45 років. — Не має значення, що вони робили в той момент — тікали до Ростова чи кликали РФ для "порятунку" російськомовного населення. Ці посадовці сприяли російським спецслужбам в окупації українських територій. Перешкоджали правам і свободам громадян, зокрема, на "референдумі" в Криму.

Санкції означають блокування активів, обмеження торговельних операцій і транзиту ресурсів, польотів і перевезень, запобігання виведенню капіталів за межі України, зупинення економічних і фінансових зобов'язань, анулювання ліцензій і дозволів на користування надрами, заборону участі в приватизації, оренді держмайна, користування радіочастотним ресурсом України, обмеження телекомунікаційних послуг.

— У зв'язку з рішенням суду, який визнав Януковича винним у державній зраді, щодо всіх його указів за часи перебування на посаді президента проведуть перевірку, — говорить глава держави Володимир Зеленський, 43 роки.

РНБО також запровадила санкції проти 19 компаній у сфері надрокористування. Дозволи всіх інших перевірять. Якщо виявлять порушення, підприємства повернуть у державну власність.

— Санкції — нова іграшка Зеленського. Влада вдає активність на тлі корупції і проблем з епідемією. Це відволікання уваги, — каже економіст Борис Кушнірук, 55 років.

— Самі по собі ці обмеження не передбачають кримінальної відповідальності й конфіскації майна. Вона можлива лише після рішення суду. Нещодавно запровадили санкції проти Медведчука та його дружини. Де кримінальні справи? Так само стосовно активів колишніх чиновників. Такі обмеження використовують, коли немає юридичних можливостей покарати когось через суд.

Зараз ви читаєте новину «Рада нацбезпеки й оборони наклала санкції на Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути