пʼятниця, 26 травня 2017 07:40

П'ять років стажу можна буде докупити

Автор: Мирослава Бондаренко
 

— Пенсійний вік залишається 60 років для тих, хто має трудовий стаж 25 років. Якщо менше 15 років стажу — на пенсію вийдете у 65. Буду просити президента якомога швидше призначити Раду реформ, щоб змогли розглянути пенсійну реформу й ухвалити її до чергових канікул парламенту, — каже прем'єр-міністр Володимир ­Гройсман, 39 років.

Кабінет міністрів прийняв проект пенсійної реформи і скерував його на розгляд Ради реформ. Уряд хоче прив'язати вік виходу на пенсію до страхового стажу. Планують збільшити його до 35 років, скасувати вихід на пенсію за вислугою. Передбачили можливість докупити п'ять років стажу.

— Це — некардинальна реформа. Тільки наводить марафет, а основної проблеми не вирішує, — говорить економіст Борис Кушнірук, 51 рік. — Збираються поступово підвищити страховий стаж до 35 років для виходу на пенсію. За старою системою, можна з 10 роками стажу оформити пенсію й отримувати її 25 років. У світі такого ніде немає.

Також скасовують достроковий вихід на пенсію. Адже зазвичай навіть працівники складних виробництв після цього продовжують працювати — тільки в інших професіях.

Солідарна пенсійна модель — безнадійна. Коли її запроваджували, люди на пенсії жили два-три роки. Потім тривалість життя збільшилась і утримувати пенсіонерів на тому ж рівні стало неможливо. А ми продовжуємо обіцяти гідну пенсію і нинішнім пенсіонерам, і майбутнім. Колись це вибухне. Більшість українців уже зараз розуміють, що на пенсію не варто розраховувати.

Для вирішення цієї проблеми поступово, років за 10, слід зменшувати відрахування із зар­плат до солідарної пенсійної системи. Одночасно звести до мінімальних зобов'язання держави. Платити тільки прожитковий мінімум. Решту люди мають накопичити самі. Це можна зробити в недержавних пенсійних фондах, компаніях зі страхування життя чи через банківські рахунки зі спеціальним режимом. Можливо, інвестувати в нерухомість.

Що більші зобов'язання система має перед громадянами, то вищі податки стягує з них. Це здорожчує товари вітчизняного виробництва. Робить економіку неконкурентною. У Китаї немає загальнодержавного пенсійного страхування. Діти опікуються батьками. Тому вироблена там продукція — дешева. Вона конкурентоспроможна на світових ринках.

16 896 гривень — за таку суму можна було б докупити рік страхового стажу зараз, за розрахунками Кабінету міністрів. Вартість компенсації стажу обчислюватиметься залежно від ставки єдиного соціального внеску та мінімальної зарплати. Докупити можна не більш як п'ять років.

Зараз ви читаєте новину «П'ять років стажу можна буде докупити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути